x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cetăţean israelian a fost împuşcat mortal în Cisiordania, pe fondul violențelor extreme din ultimele luni

Un cetăţean israelian a fost împuşcat mortal în Cisiordania, pe fondul violențelor extreme din ultimele luni

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2023   •   22:13
Un cetăţean israelian a fost împuşcat mortal în Cisiordania, pe fondul violențelor extreme din ultimele luni
Sursa foto: Hepta

Un cetăţean israelian a fost împuşcat mortal, luni, în teritoriul palestinian Cisiordania, în contextul escaladării violenţelor israelo-palestiniene, deşi atât liderii israelieni, cât şi cei palestinieni au lansat apeluri la calm.

Mai multe vehicule înmatriculate în Israel au fost vizate de focuri de armă, luni după-amiază, pe un drum naţional, în apropierea Mării Moarte. Un şofer israelian în vârstă de 27 de ani a fost împuşcat mortal, potrivit site-ului Ynetnews.com.

Armata israeliană îi caută activ pe autorii atacurilor şi există indicii că unul dintre suspecţi a fost rănit în schimburi de focuri. Operaţiunile de căutare se concentrează în zona oraşului Ierihon.

Incidentul intervine după ce doi fraţi israelieni au fost împuşcaţi mortal, duminică, în apropierea coloniei evreieşti Har Bracha. Imediat după atacul de duminică, colonişti israelieni au atacat case palestiniene din localitatea Hawara, situată la periferia oraşului Nablus. Aproximativ 30 de locuinţe au suferit daune, unele fiind incendiate. De asemenea, au fost incendiate zeci de vehicule palestiniene, atât în localitatea Hawara, cât şi în Burin şi Asira al-Qabaliyya. În localitatea Zaatara, un palestinian în vârstă de 37 de ani a fost împuşcat mortal de colonişti israelieni, potrivit BBC.

Pe fondul escaladării violenţelor, Guvernul israelian şi Autoritatea Palestiniană au asumat angajamentul comun de a lua măsuri pentru restabilirea calmului. Liderii palestinieni şi cei israelieni s-au angajat să adopte măsuri de consolidare a încrederii şi să lucreze în sensul unei "păci corecte şi durabile". La reuniunea din staţiunea iordaniană Aqaba au participat şi diplomaţi americani şi egipteni.

Violenţele s-au amplificat în ultimul an în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, pe fondul activităţilor israeliene de colonizare şi după o serie de atacuri palestiniene. De la începutul acestui an, peste 60 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni israeliene sau în timp ce încercau să comită atacuri. De asemenea, 13 israelieni au fost ucişi în atacuri palestiniene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cisiordania Israel violente