x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia / Lovitură istorică dată mafiei napoletane

Italia / Lovitură istorică dată mafiei napoletane

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Oct 2008   •   00:00
Italia / Lovitură istorică dată mafiei napoletane

 În urma unei serii de razii, poliţia a arestat peste 100 de gangsteri suspectaţi, a confiscat proprietăţi ale unor grupări mafiote evaluate la peste 100 de milioane de euro şi a capturat membri de rang înalt despre care se crede că sunt implicaţi în asasinarea a şapte persoane într-o staţiune de la mare aflată la nord de Napoli, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

 În urma unei serii de razii, poliţia a arestat peste 100 de gangsteri suspectaţi, a confiscat proprietăţi ale unor grupări mafiote evaluate la peste 100 de milioane de euro şi a capturat membri de rang înalt despre care se crede că sunt implicaţi în asasinarea a şapte persoane într-o staţiune de la mare aflată la nord de Napoli, în urmă cu aproximativ două săptămâni.


ATENTATE. Masacrul survenit la 18 septembrie, după cât se pare organizat de clanul Casalesilor, cel mai temut şi mai violent al Camorrei (mafia napoletană) a fost cel mai şocant din Italia din ultimii ani, apreciază ziarul britanic The Independent. Asasinii au lovit de două ori în oraşul Castelvolturno, o dată într-o sală de jocuri, ucigând un italian, iar ulterior în buticul unui african şi o croitorie, unde şase africani din Nigeria, Ghana şi Burkina Faso au fost împuşcaţi mortal. Poliţia a susţinut că imigranţii erau dealeri minori de droguri, care au fost pedepsiţi pentru că nu au plătit ““pizzo”“, taxa de protecţie, către clanul Casalesilor. S-a dovedit însă că persoanele asasinate nu erau implicate în traficul cu droguri. În ultimii ani, provincia Caserta de la nordul periferiei oraşului Napoli, din care face parte şi Castelvolturno, a devenit zona cea mai scăpată de sub incidenţa legii din ţară. Interlopii s-au infiltrat în administraţia locală şi în afaceri, de la contracte publice din construcţii şi până la sectorul serviciilor. Temerea că provincia Caserta scapă de sub control l-a determinat pe ministrul italian de interne, Roberto Maroni, să declare ““război”“ camorrei, săptămâna trecută. ““Statul există. El intervine de o manieră eficientă şi recâştigă controlul asupra teritoriului”“, a declarat Maroni presei.

PRINTRE GUNOAIE. ““Mafia e o fiinţă abject㔓, titrează ziarul italian Liberazione. Primeşte lovituri, dar se reorganizează. Îşi schimbă forma şi se relansează, datorită ““noilor”“ săi aliaţi: întreprinzătorii şi organizaţiile criminale străine. Acest lucru reiese din raportul Direcţiei Investigative Antimafia /DIA/ prezentat la 29 septembrie, în Parlamentul Italiei şi Ministerului de Interne, privind activităţile şi rezultatele din primul semestru al anului 2008.  ““Dinamicile crimei organizate de matrice mafiotă arată menţinerea caracterului de permeabilitate în regiunile tradiţional afectate de fenomen şi căutarea de noi şi tot mai remunerative proiecţii, atât pe teritoriul naţional cât şi în diferite ţări din străinătate”“. Arestarea lui Lo Piccolo, la 5 noiembrie 2007, a produs o structură mai puţin verticală, o reţea a criminalităţii care, pe de o parte, încearcă să găsească noi personalităţi centralizatoare, şi o face cu focuri de arme - asasinarea căpeteniei mafiote din Porta Nuova, Nicolo Ingrao, de exemplu - iar pe de altă parte se alimentează cu prietenii.  ““Investigaţii recente au relevat o puternică fluiditate a structurii, cu deplasări ai “uomini d”onore” (mafioţilor) de la o grupare la alta”“, a afirmat DIA. Este vorba de o etapă de ““stagnare”“ care ar putea exploda cât de curând. Apropierea clanurilor, cel sicilian şi cel american a fost probabil amânată, chiar şi după cele 80 de arestări în urma operaţiunii “Old Bridge”. Între timp, industria mafiotă nu şi-a redus traficurile dubioase, dimpotrivă ““a arătat capacităţi considerabile de infiltrare în lumea întreprinzătorilor şi în administraţia publică locală, servindu-se de metode de corupere sofisticate”“, potrivit raportului, şi a exploatat punctual orice ocazie care i s-a oferit, aşa cum s-a întâmplat în situaţiile ilicite ale profiturilor obţinute din gunoaie. Dovezile ““stării de sănătate optime”“ ale răului nu se sfârşesc aici. DIA a primit de la Oficiul italian de schimburi nu mai puţin de 6.092 semnalări de operaţiuni financiare suspecte. 57,72% dintre semnalări au provenit din nord, 25,97% din centru şi 31,31% din sud şi din insule.

ÎN VIAŢA PUBLICĂ. Alarmantă este şi starea “ndranghetei, care şi-a sporit încercările de a pătrunde în concesionarea de contracte publice, cu un interes deosebit faţă de sănătate, ciclul gunoaielor, investiţii în sectorul construcţiilor şi în administraţia publică locală. Nu mai există interes faţă de traficul de droguri, pe care par să îl vizeze organizaţii străine, acea ““new entry”“ din lumea interlopă italiană. Sud-americanii şi nigerienii ar fi obţinut undă verde pentru gestionarea pieţei drogurilor, ei nemaifiind ““salahorii”“ sectorului ci adevăraţi ““asociaţi”“.  Este o mafie ““globalizat㔓, a denunţat DIA, care a pus accentul pe ““necesitatea de a se recurge la metodologii de analiză şi anchetă pertinente”“, pentru a înţelege ““noile oportunităţi”“ mafiote ale panoramei contemporane, mai ales în scopul reglementării capacităţilor existente de combatere în spaţiul juridic internaţional. Nord-africanii ar fi delincvenţii cu cea mai mare ascensiune, existând pericolul unei apropieri progresive ulterioare între ei şi mediile fundamentaliste, în scopul finanţării. Creşterea asasinatelor în provincia Caserta, 6 comparativ cu 1 anul trecut, lasă să se presupună o reorganizare pe termen scurt a echilibrelor în interiorul ““cartelului Casalesilor”“, care prezintă o arhitectură criminală a modelului mafiot clasic. DIA a mai explicat şi puternica valoare simbolică a ocupării logistice a unui spaţiu, anterior aflat în posesia camorriştilor, subliniind cum confiscarea bunurilor este antidotul cel mai eficient în combaterea lumii interlope

×
Subiecte în articol: externe