x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Primul palat al împăratului roman Nero a fost redeschis, după zece ani de renovare

Italia - Primul palat al împăratului roman Nero a fost redeschis, după zece ani de renovare

12 Apr 2019   •   22:50
Italia - Primul palat al împăratului roman Nero a fost redeschis, după zece ani de renovare
Sursa foto: Ben Fitzpatrick/Todd-White Art Photography

Prima reşedinţă a împăratului roman Nero a fost deschisă publicului, vineri, după zece ani de renovare, conform unui anunţ al Parcului Arheologic Colosseum, citat de Xinhua.

Numită Domus Transitoria, clădirea de 800 de metri pătraţi, ridicată pe Colina Palatină, a fost dotată cu decoraţiuni elaborate cuprinzând marmură încrustată într-o gamă largă de nuanţe şi o abundenţă de fresce, pe pereţi şi pe plafoane boltite.

Construcţia a ars în marele incendiu din anul 64 d.Hr., iar ulterior Nero a ordonat ridicarea unui palat mai mare şi chiar mai somptuos - Domus Aurea.

''Domus Transitoria, primul palat imperial al lui Nero de pe Colina Palatină, a fost deschis publicului'', se arată într-un anunţ publicat pe contul de Twitter al Parcului Arheologic Colosseum.

''Grandoarea decoraţiunilor din acesta le precede pe cele din Domus Aurea'', menţionează textul.

Această clădire a fost ''ca un test tehnic a ceea ce avea să devină Domus Aurea'', după cum a declarat reporterilor directoarea Parcului Arheologic Colosseum, Alfonsina Russo.

Frumuseţea construcţiei este accentuată de prezenţa frescelor originale. Aristocraţii italieni şi le-au însuşit imediat după ce acestea au fost descoperite, la începutul anilor 1700 şi ulterior au ajuns în colecţia Muzeului de Arheologie din Napoli. De aici au fost împrumutate pe termen lung pentru Domus Transitoria.

Prin desăvârşirea lor stilistică şi bogăţia materialelor utilizate, acestea ocupă un loc de o importanţă extraordinară în arta epocii neroniene, potrivit Parcului Arheologic Colosseum.

Descriind prima reşedinţă a lui Nero de pe Colina Palatină, istoricul Suetonius a scris că ''totul era acoperit cu aur, cu pietre preţioase şi perle''.

Russo a explicat pe Twitter că vizitatorii au acum ocazia să exploreze clădirea Domus Transitoria şi pe succesoarea sa, Domus Aurea, în excursii ghidate de arheologi în cadrul a ceea ce ea a numit un "nou itinerariu neronian", îmbogăţit cu instalaţii multimedia şi proiecţii 3D ce recreează structura originală.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia primul palat nero