x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și Japonia impune Rusiei sancțiuni

Și Japonia impune Rusiei sancțiuni

23 Feb 2022   •   12:00
Și Japonia impune Rusiei sancțiuni
Sursa foto: flickr.com

Japonia impune sancțiuni Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, calificând acțiunile Moscovei drept o încălcare inacceptabilă a suveranității ucrainene și a dreptului internațional, scrie Reuters.

Marți, națiunile occidentale au impus noi sancțiuni împotriva băncilor și elitelor rusești după ce Moscova a ordonat intrarea de trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Sancțiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligațiuni rusești în Japonia și înghețarea activelor anumitor persoane din Rusia, precum și restricționarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida.

"Acțiunile Rusiei aduc foarte clar atingere suveranității Ucrainei și contravin dreptului internațional. Criticăm încă o dată aceste acțiuni și îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuții diplomatice", a spus el. "Situația rămâne destul de tensionată și vom continua să o monitorizăm îndeaproape".

Detaliile sancțiunilor vor fi elaborate și anunțate în zilele următoare, a adăugat el.

Japonia are suficiente rezerve de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL), astfel încât nu va exista un impact semnificativ asupra aprovizionării cu energie pe termen scurt, a declarat Kishida.

În cazul în care prețul petrolului va crește în continuare, el a spus că va lua în considerare toate măsurile posibile pentru a limita impactul asupra companiilor și gospodăriilor.

Kishida a declarat că Japonia va rămâne în contact strâns cu alte națiuni G7 și cu comunitatea internațională.

Piețele japoneze au fost închise miercuri pentru o sărbătoare națională.

Înăsprirea poziției Japoniei contrastează cu abordarea diplomatică mai blândă față de Moscova adoptată de guvernele japoneze în trecut, în încercarea de a asigura returnarea insulelor ocupate de forțele rusești la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relațiile Japoniei cu Moscova au fost, de asemenea, modelate de dependența sa de Rusia pentru nevoile energetice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: japonia