x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Goodenough, cel mai bătrân laureat Nobel, a murit la vârsta de 100 de ani

John Goodenough, cel mai bătrân laureat Nobel, a murit la vârsta de 100 de ani

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   20:23
John Goodenough, cel mai bătrân laureat Nobel, a murit la vârsta de 100 de ani
Sursa foto: pixabay.com

Laureatul premiului Nobel John Goodenough, un pionier în dezvoltarea bateriilor litiu-ion, a murit duminică. Mai avea o lună până să împlinească 101 ani, transmite Reuters.

„A fost un lider la vârful cercetării științifice de-a lungul numeroaselor decenii ale carierei sale", a declarat Jay Hartzell, președintele Universității Texas din Austin, unde Goodenough a activat timp de 37 de ani.

Goodenough avea 97 de ani când a primit Premiul Nobel pentru Chimie 2019, alături de britanicul Stanley Whittingham și japonezul Akira Yoshino, pentru cercetările din domeniul bateriilor litiu-ion, ceea ce l-a făcut cel mai în vârstă laureat al unui premiu Nobel.

În ultimii ani, Goodenough și echipa sa universitară au explorat noi direcții pentru stocarea energiei, inclusiv o baterie „de sticlă”.

Goodenough s-a născut la 25 iulie 1922, la Jena, Germania, din părinți americani. A obținut o diplomă de licență în matematică la Universitatea Yale și apoi a făcut un masterat și un doctorat în fizică la Universitatea din Chicago.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: john goodenough nobel