x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalist grec, arestat pentru publicarea "LISTEI LAGARDE". Vezi ce conţine documentul care a dispărut de la ministrul elen de Finanţe

Jurnalist grec, arestat pentru publicarea "LISTEI LAGARDE". Vezi ce conţine documentul care a dispărut de la ministrul elen de Finanţe

28 Oct 2012   •   14:50
Jurnalist grec, arestat pentru publicarea "LISTEI LAGARDE". Vezi ce conţine documentul care a dispărut de la ministrul elen de Finanţe

Un jurnalist elen a fost arestat astăzi după ce a publicat numele unor milionari greci care au conturi în Elveţia. El va compărea în faţa procuraturii din Atena, anunţă AFP.

Jurnalistul Kostas Vaxevanis a publicat circa 2.059 de nume de pe o listă transmisă autorităţilor elene în 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei. Ministrul grec de Finanţe din 2010, George Papaconstantinou, căruia i-a fost trimisă CD-ul, a afirmat miercuri în Parlament că nu ştie ce s-a întâmplat cu versiunea originală a "listei Lagarde". Datele se refereau la clienţii eleni ai filialei HSBC din Geneva şi provenea din documente dezvăluite de un angajat al instituţiei financiare din Elveţia.

Reţelele de socializare din Grecia erau pline duminică dimineaţă de comentarii după anunţul poliţiei că "la ordinul procuraturii a fost deschisă o anchetă pentru găsirea şi arestarea responsabilului de publicarea listei în revista Hot Doc".

"În loc să aresteze hoţii şi miniştrii care încalcă legea, vor să aresteze adevărul", a comentat Kostas Vaxevanis aseară, pe contul de Twitter.

Noul guvern grec rezultat în urma alegerilor din luna iunie a exclus folosirea unor documente obţinute ilegal împotriva evazioniştilor fiscali, dar ulterior şi-a nuanţat poziţia, confruntat cu nemulţumirile tot mai mari ale populaţiei faţă de măsurile de austeritate, autorităţile fiind acuzate că îi protejează pe cei bogaţi.

Grecia se îndreaptă către al şaselea an de recesiune, în contextul măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evziunea fiscală, extrem de răspândită, a fost identificată repetat ca posibilă sursă de venit pentru bugetul statului, însă autorităţile elene nu au reuşit să încaseze sumele vizate.

   

×