x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii, "agenţi străini”. În Rusia

Jurnaliştii, "agenţi străini”. În Rusia

de Mediafax    |    16 Iul 2012   •   15:38
Jurnaliştii, "agenţi străini”. În Rusia

Unii membri ai presei ar putea fi considerati drept "agenti strani" in Rusia, ca si organizatiile neguvernamentale ce intra sub incidenta unei legi adoptate vineri, potrivit editiei de luni a cotidianului Izvestia, care citeaza parlamentari ai partidului Rusia Unita, relateaza AFP. Potrivit publicatiei apropiate puterii, amendamentele legii privind presa vor fi prezentate la reluarea sesiunii parlamentare in Duma (Camera inferioara), unde Rusia Unita, partid prezidat pana la intoarcerea la Kremlin, de Vladimir Putin, dispune de majoritate absoluta. Este vorba despre introducerea in lege a notiunii de "presa care actioneaza in interesul unui stat strain", potrivit aceleiasi surse, care precizeaza ca presa vizata este cea care beneficiaza de finantare venind din strainatate.

"Societatea are dreptul de a sti cine finanteaza acesti reprezentanti ai celei de a patra puteri si cat de independenti sunt", a declarat deputatul Ilia Kostunov. "Cred ca povestea agentilor straini nu s-a incheiat inca", a adaugat acesta. "Stim ca in tara actioneaza diferite site-uri de informare, ziare, reviste a caror finantare este opaca", a declarat un alt parlamentar al partidului Rusia Unita, Vladimir Burmatov.

Duma a adoptat vineri o propunere de lege foarte controversata, calificand drept "agenti straini" si supunand unui control suplimentar organizatiile neguvernamentale care beneficiaza de finantare din strainatate si care au o activitate considerata "politica" in Rusia.

Aceasta noua lege se adauga unui set de amendamente adoptate in ultimele saptamani, printre care si cele care incadreaza penal calomnia, care instaureaza un control sporit asupra Internetului sau inaspresc legislatiei ce reglementeaza manifestatiile publice. Opozitia rusa si aparatorii drepturilor omului au criticat aceste masuri drept represive, in urma anchetelor judiciare, a perchezitiilor si interogatoriilor care au vizat opozitia de la intoarcerea la Kremlin a lui Vladimir Putin, in mai.

×
Subiecte în articol: Rusia spionaj presa