România se va implica în procesul deschis de Serbia la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în privinţa statutului provinciei Kosovo.
Statul român, care nu a recunoscut independenţa declarată unilateral a provinciei, răspunde, astfel, solicitării de sprijin adresată de Belgrad în ianuarie 2009.
Ministrul sârb al afacerilor Externe, Vuk Jeremici, îi solicitase omologului său român, Cristian Diaconescu, să studieze posibilitatea de a sprijini cauza Serbiei în faţa CIJ şi oportunitatea participării României la procedurile juridice demarate de Belgrad.
"România a luat decizia de a lua parte la procedurile scrise ale Curţii Internaţionale de Justiţie, prin transmiterea punctului său de vedere asupra declaraţiei unilaterale de independenţă a Kosovo. Acest fapt este o consecinţă logică a poziţiei noastre în această chestiune. Abordarea României în problema statutului Kosovo a fost aceea că declararea independenţei s-a făcut cu încălcarea dreptului internaţional. Contribuţia României va fi elaborată în cadrul MAE", a comunicat pentru Jurnalul Naţional purtătorul de cuvânt al ministerului.
Proclamată la 17 februarie 2008, independeţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 55 de state din întreaga lume.
La nivelul Uniunii Europene, există cinci ţări care au refuzat să trateze provincia drept stat independent. Acestea sunt: România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru.
Principalii "adversari" din exteriorul graniţelor UE ai independenţei Kosovo sunt China, Rusia, Georgia şi, bineînţeles, Serbia.
O rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), votată şi de România, solicită CIJ avizul consultativ privind conformitatea cu dreptul internaţional a Declaraţiei Unilaterale de Independenţă a Instituţiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo.
Citește pe Antena3.ro