x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe KOSOVO, LA JUDECATĂ/România se alătură Serbiei la Curtea Internaţională de Justiţie

KOSOVO, LA JUDECATĂ/România se alătură Serbiei la Curtea Internaţională de Justiţie

de Irina Cristea    |    21 Feb 2009   •   00:00

România se va implica în procesul deschis de Serbia la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în privinţa statutului provinciei Kosovo.



Statul român, care nu a recunoscut independenţa declarată unilateral a provinciei, răspunde, astfel, solicitării de sprijin adresată de Belgrad în ianuarie 2009.

Ministrul sârb al afacerilor Externe, Vuk Jeremici, îi solicitase omologului său român, Cristian Diaconescu, să studieze posibilitatea de a sprijini cauza Serbiei în faţa CIJ şi oportunitatea participării României la procedurile juridice demarate de Belgrad.

"România a luat decizia de a lua parte la procedurile scrise ale Curţii Internaţionale de Justiţie, prin transmiterea punctului său de vedere asupra declaraţiei unilaterale de independenţă a Kosovo. Acest fapt este o consecinţă logică a poziţiei noastre în această chestiune. Abordarea României în problema statutului Kosovo a fost aceea că declararea independenţei s-a făcut cu încălcarea dreptului internaţional. Contribuţia României va fi elaborată în cadrul MAE", a comunicat pentru Jurnalul Naţional purtătorul de cuvânt al ministerului.

Proclamată la 17 februarie 2008, independeţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 55 de state din întreaga lume.

La nivelul Uniunii Europene, există cinci ţări care au refuzat să trateze provincia drept stat independent. Acestea sunt: România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Principalii "adversari" din exteriorul graniţelor UE ai independenţei Kosovo sunt China, Rusia, Georgia şi, bineînţeles, Serbia.

O rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), votată şi de România, solicită CIJ avizul consultativ privind conformitatea cu dreptul internaţional a Declaraţiei Unilaterale de Independenţă a Instituţiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo.

×
Subiecte în articol: externe kosovo