La patru ani de la Uraganul Katrina, care a ucis în Statele Unite 1.800 de oameni şi a lăsat mii de familii fără un acoperiş deasupra capului, justiţia americană a declarat validă o plângere a locuitorilor statului Mississippi împotriva marilor poluatori.
Reclamanţii susţin că, din cauza giganţilor industriali, ritmul schimbărilor climatice s-a intensificat, dând naştere unor fenomene extreme de felul acestui ciclon tropical.
Plângerea colectivă a fost înaintată justiţiei la câteva săptămâni după ce Katrina, cel mai violent uragan din istoria Statelor Unite, format în Bahamas la 23 august 2005, a ucis 1.836 de persoane (majoritatea în statul Louisiana) şi a provocat pagube materiale în valoare de 88,5 miliarde de dolari (cele mai multe în statul Mississippi).
În solicitarea adresată atunci justiţiei, reclamanţii insistau că efectele dezastruoase ale uraganului s-au produs din cauza cantităţilor uriaşe de gaze cu efect de seră emise de coloşii industriilor petroliere, chimice, a echipamentelor aeronautice - Shell, ExxonMobile, BP, Chevron, Honeywell şi mulţi alţii. Dosarul a fost iniţial respins, însă în toamna anului trecut, o curte de apel federală l-a aprobat. Plângerea este aceeaşi, dar administraţia de la Washington s-a schimbat, Statele Unite devenind mai sensibile la chestiunile legate de protecţia mediului înconjurător.
Potrivit instanţei, citate de Agenţia France Presse, plângerea arată, între altele, că "producerea de energie, de combustibili fosili şi industria chimică din Statele Unite degajă gaze cu efect de seră, care contribuie la încălzirea climatică, adică la creşterea temperaturilor la nivelul solului şi al mării. (...)
La rândul ei, această creştere a temperaturilor duce la mărirea nivelului mării şi a provocat intensificarea Uraganului Katrina, care a distrus deopotrivă proprietăţile reclamanţilor, cât şi proprietăţi publice". Oamenii cer despăgubiri pentru "daune aduse proprietăţii private", "încălcarea proprietăţii" şi "neglijenţă".
Nemulţumirile lor par justificate - nivelul ridicat de gaze cu efect de seră a determinat apariţia, în gospodăriile oamenilor, a apei sărate, a deşeurilor, a sedimentelor, a substanţelor periculoase provenite de la coloşii industriali, care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activităţile fără a pune în pericol mediul, sănătatea publică, proprietatea privată şi cetăţenii statului Mississippi. Reclamanţii aşteaptă în prezent ca instanţa să fixeze data următoarei audieri.
Citește pe Antena3.ro