x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lecţia japoneză: 78 de milioane de dolari returnaţi

Lecţia japoneză: 78 de milioane de dolari returnaţi

de Carmen Dragomir    |    18 Aug 2011   •   21:00

Imediat dupa cutremurul si tsunami din martie, japonezii au returnat mii de portofele, seifuri si genti gasite intre daramaturi, continand aproximativ 30 de milioane de dolari, bani lichizi, relateaza Daily Mail. Pana in prezent, in cele cinci luni care au trecut de la dezastru, au fost returnate aproximativ 78 de milioane de dolari. Peste 5.700 de seifuri care au fost adu­se la tarm au fost, de asemenea, predate politiei de voluntari si echipe de salvare. Numai intr-un singur seif a fost gasit un milion de dolari. Alte seifuri con­ti­neau lingouri de aur, antichitati sau alte valori.

Agentia nationala de politie din Japonia a declarat ca aproape toti banii gasiti in zonele cele mai afectate de tsunami au fost returnati proprietarilor, intrucat majoritatea persoanelor pastreaza in seifuri carnete de banca sau acte de proprietate pe numele si adresele lor. Cu toate acestea, sute de seifuri luate de valul tsunami din luna martie din casele oamenilor sunt inca depozitate in garajele sectiilor de politie, in timp ce politia incearca sa-i gaseasca pe apartinatori. De la inceputul lui aprilie pana la sfarsitul lui iulie, politia din Ofunato a angajat trei specialisti pentru a ajuta la deschiderea seifurilor recuperate. 'La un moment dat, erau atat de multe seifuri predate politiei, incat politia nu avea unde sa le depoziteze. Chiar si in prezent sunt predate seifuri aproape in fiecare saptamana', au declarat oficialii locali. Japonezii pastreaza de obicei sume mari de bani acasa sau la birou, mai ales in regiunile de coasta, unde companiile de pescuit prefera sa faca tranzactii cu bani lichizi. Se esti­meaza ca echivalentul in yeni a aproximativ 350 de miliarde de dolari sunt blocati in acest fel in Japonia.

Potrivit legii japoneze, oricine gaseste bani sau un obiect ii poate pas­tra daca proprietarul nu s-a sesizat timp de trei luni. Japonia este re­cu­noscuta pentru nivelul ridicat de se­cu­ritate din metropole si pentru ones­titatea majoritatii locuitorilor sai.

×
Subiecte în articol: externe cutremur japonia solidaritate