Mai mulţi primari din Olanda au lansat o petiţie către guvern prin care cer legalizarea cultivării cannabisului, nu doar a vinderii şi a consumului, cum este în prezent.
Petiţia, semnată de 35 de primari, printre care şi cei din Amsterdam, Rotterdam sau Utrecht, arată că atâta timp cât în Olanda sunt legale doar vânzarea şi consumul de marijuana, proprietarii de "cafenele", unde acest drog uşor poate fi consumat, sunt nevoiţi să apeleze la piaţa neagră pentru a face rost de marfă.
Primarii arată că dacă marijuana ar putea fi cultivată în Olanda, s-ar înlătura intermediarii şi ar scădea criminalitatea.
Iniţiativa este sprijinită şi de o parte din presa din Olanda, care se plânge că ţara lor renumită pentru permisivitate rămâne în urma altor state, precum SUA sau Uruguay.
"Olanda nu mai este ţara fanion. Avem un sistem bizar în care cannabisul este şi legal şi ilegal. Proprietarii cafenelelor sunt obligaţi să intre în ape tulburi pentru a face rost de marfă, permiţând crimei organizate să prospere şi să pună în pericol calitatea produselor", scrie analistul economic Arend van den Berg, într-un editorial din publicaţia Z24.
Guvernul nu a dat însă semnale că ar intenţiona să schimbe actuala legislaţie.
"Suntem de acord că trebuie să luptăm împotriva crimei organizate, dar nu suntem de acord cu metodele", a declarat ministrul de Justiţie Ivo Opstelten. Acesta a adăugat că dacă s-ar legaliza cultivarea cannabisului în Olanda, măsura nu ar fi deloc bine privită de ţările vecine, unde marijuana este ilegală şi unde marfa ar putea ajunge.
Cannabisul poate fi cultivat legal, în prezent, în statul american Colorado, urmând să poată fi cultivat, în curând, şi în statul Washington. De asemenea, Uruguayul a legalizat cultivarea, vânzarea şi consumul anul acesta.
Începând cu anii '70, consumul şi posesia de marijuana au fost dezincriminate în Olanda. Marfa poate fi cumpărată din cafenele special amenajate şi consumată acolo.
Acest lucru a făcut ca oraşele olandeze să devină destinaţii foarte căutate pentru turismul recreaţional, lucru care a venit şi cu bune şi cu rele.
Oraşul Maastricht a interzis consumul de marijuana, pentru că cetăţenii nu mai suportau turiştii în stare de ebrietate, un lucru care stârneşte nemulţumiri şi în alte localităţi. Pe de altă parte, veniturile aduse de turişti sunt substanţiale.
În petiţia lor către guvern, primarii estimează că dacă s-ar legaliza cultivarea de cannabis, Olanda ar putea câştiga anual peste un miliard de euro.