x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liban - Ajutoare oprite

Liban - Ajutoare oprite

de Anca Aldea    |    09 Aug 2006   •   00:00
Liban - Ajutoare oprite

Israelul a lansat in noaptea de luni spre marti aproximativ 80 de raiduri aeriene, in care cel putin 40 de cladiri atribuite Hezbollah, cai de acces si lansatoare de rachete au fost lovite, anunta BBC.

Un purtator de cuvant al Armatei israeliene a anuntat ca cinci luptatori Hezbollah au fost luati prizonieri in Bint Jbeil si Shihin. Pe de alta parte, Israelul a anuntat doborarea, luni, a unui avion fara pilot apartinand Hezbollah. Avionul de spionaj este, potrivit unor surse din aviatia israeliana, de fabricatie iraniana.

Totodata, oficiali israelieni au anuntat ca vor bombarda "toate vehiculele care circula la sud de raul Litani", inclusiv convoaiele ONU cu ajutoare. ONU a suspendat ieri livrarea de ajutoare umanitare in sudul Libanului.

RIPOSTA. Miscarea siita a ripostat la randul ei, aruncand peste 140 de rachete in Israel. Surse din Armata israeliana au declarat pentru CNN ca gherilele Hezbollah au lansat la Dabel rachete antitanc, soldate cu moartea unui militar israelian. Astfel, bilantul mortilor din tabara israeliana a ajuns la 98, dintre care 35 au fost civili. Pe de alta parte, autoritatile de la Beirut au convenit luni seara asupra detasarii a circa 15.000 de militari la granita de sud imediat dupa retragerea fortelor israeliene. Decizia a fost luata in unanimitate in Cabinetul lui Fouad Siniora, unde exista si doi ministri Hezbollah, informeaza CNN. Desfasurarea de trupe libaneze, care face parte din proiectul de rezolutie ONU redactat de SUA si Franta, a fost astfel acceptata de Hezbollah. Ministrul libanez al Apararii a precizat ca acesta este un mesaj puternic transmis comunitatii internationale si Consiliului de Securitate al ONU. Armata libaneza va fi singura forta din teren, prezenta Hezbollah nemaifiind autorizata la frontiera.

SUSTINERE. Intr-o interventie televizata la CNN, premierul israelian Ehud Olmert le-a dezvaluit evreilor din SUA ca Israelul este pregatit sa plateasca "un pret teribil" pentru lupta cu Hezbollahul.

MARTURIE TELEVIZATA
CAPTURAT. Militantul Suleiman, in mainile Armatei israeliene
Armata israeliana a dat publicitatii o inregistrare video cu unul dintre luptatorii Hezbollah care au participat la rapirea la 12 iulie a doi militari israelieni. Imaginile prezentate la televiziunea nationala israeliana il arata pe Hussein Ali Suleiman, capturat duminica, in varsta de 22 de ani, care marturiseste ca s-a alaturat militiilor islamice la varsta de 15 ani si ca a participat la o serie de antrenamente in Iran. Potrivit Associated Press, declaratia a fost ciuntita. Nici detaliile despre viata personala nu sunt complete. Suleiman dezvaluie ca unitatea din care facea el parte a ucis la 12 iulie trei militari israelieni la granita cu Libanul. El a precizat ca nu a fost implicat in toata operatiunea si nu cunoaste toate detaliile, dar a recunoscut ca era constient de planurile de rapire.

DEZASTRU
Marea Mediterana este in prag de dezastru ecologic din cauza raidurilor israeliene, relateaza ziarul britanic The Independent. Un atac israelian lansat asupra unei centrale electrice libaneze a provocat cea mai grava catastrofa ecologica din Mediterana, cu deversarea a 30.000 de tone de combustibil in apa. Curatarea marii ar putea dura 100 de ani, avertizeaza expertii. Rezervoarele de combustibil ale centralei de la Jieh, aflata pe litoralul libanez, la circa 30 de kilometri sud de Beirut, au fost incendiate la 13 iulie. Dupa doua zile, rezervoarele au fost tinta unui nou atac, iar combustibilul care nu a ars s-a deversat in mare, rezultatul fiind o pata de petrol care s-a extins pe o distanta de 80 de kilometri de-a lungul coastei Libanului si pe aproape zece kilometri in zona litoralului sirian. Numerosi responsabili de la Beirut acuza Israelul ca incearca in mod deliberat sa saboteze economia si industria turistica locala, bombardand centrale electrice.

Miting la Bucuresti - "Opriti genocidul! Opriti razboiul!"


O SINGURA VOCE. Arabii din Bucuresti au manifestat ieri pasnic, pentru oprirea ostilitatilor din Orientul Mijlociu
Circa 1.000 de membri ai comunitatilor arabe, musulmane si kurde din Romania au manifestat ieri, incepand cu orele 18, in Piata Revolutiei din Bucuresti, impotriva razboiului din Liban. Femei cu copii in brate, tineri si varstnici - libanezi, palestinieni, sirieni, irakieni, sudanezi, pakistanezi, afgani, sauditi, yemeniti etc - au scandat, timp de o ora si jumatate, in araba, engleza si romana, lozinci pro-Liban si impotriva Israelului. "Opriti razboiul!", Opriti genocidul!", - scandau manifestantii.

IMAGINI SOCANTE. Impresionante erau fotografiile aduse de acestia, infatisand copii sfartecati de bombe, decapitati de obuze sau arzand, pur si simplu, pe caldaram. "Vrem sa aratam lumii genocidul pe care Israelul il face in Liban, crima impotriva copiilor nostri. Nu mai vrem sa moara nevinovati", a precizat presedintele Uniunii Arabilor din Romania, Rifai Issam.

La randul lui, immamul Sheik Ahmed el Kerm, ne-a declarat: "Toate organismele internationale tac. Unde este ONU, unde sunt organizatiile de aparare a drepturilor omului? De ce nimeni nu vrea sa intervina, pentru a stopa aceste crime? De ce Israelul face ce doreste in Liban si in Palestina?". Samer, un tanar palestinian din Tarsiha, localitate situata la granita cu Israelul, ne-a declarat: "Acesta nu este un razboi religios, este un razboi politic. La mine in sat 26 la suta dintre locuitori sunt crestini - catolici si ortodocsi, iar in Liban peste 40 la suta sunt crestini".

SOLIDARITATE. Pe langa sotiile unor arabi stabiliti in Romania, la miting au participat si un grup de romance. "Suntem angajate la un patron libanez si am venit sa fim alaturi de familia lui, pentru a ne exprima solidaritatea impotriva acestui razboi nedrept" - ne-a marturisit una dintre romance.

Organizata de Uniunea Arabilor din Romania, manifestatia s-a desfasurat fara incidente. (Alexandru Boariu)
×
Subiecte în articol: externe israelul hezbollah