Ieri, pentru a doua zi consecutiv, trupele libaneze şi militanţi palestinieni au continuat confruntările armate in zona oraşului Tripoli.
Ieri, pentru a doua zi consecutiv, trupele libaneze şi militanţi palestinieni au continuat confruntările armate in zona oraşului Tripoli.Violenţele din ultimele două zile, considerate cele mai săngeroase de la sfărşitul războiului civil din perioada 1975-1990, au făcut cel puţin 50 de morţi, dintre care 23 de militari libanezi şi zece civili, şi 70 de răniţi.
Violenţele din ultimele două zile, considerate cele mai săngeroase de la sfărşitul războiului civil din perioada 1975-1990, au făcut cel puţin 50 de morţi, dintre care 23 de militari libanezi şi zece civili, şi 70 de răniţi. Oamenii au fost ucişi in apropierea taberei de refugiaţi palestinieni de la Nahr al-Bared (in nordul ţării), unde işi are "cartierul general" gruparea Fatah al-Islam, o organizaţie palestiniană creată anul trecut in Siria, şi sprijinită, potrivit unor surse, de reţeaua Al-Qaida şi de serviciile secrete siriene.
Armata libaneză nu are dreptul să intre in taberele de refugiaţi palestinieni, protejate de un acord semnat in urmă cu 38 de ani. Din acest motiv, forţele libaneze şi-au intensificat prezenţa in apropierea acestor tabere. Incidentele de duminică au pornit chiar din zona taberei de la Nahr al-Bared, unde, potrivit unor martori, un post al armatei libaneze a fost atacat de militanţi din Fatah al-Islam.
OPERAŢIUNI EXTINSE. Confruntările intre cele două tabere s-au extins de la Tripoli la Beirut. O femeie şi-a pierdut viaţa şi alte 12 persoane au fost rănite duminică seara in explozia unei bombe de 9,9 kilograme, amplasată intr-o parcare din cartierul Ashrafieh, din estul Capitalei libaneze. Duminică dimineaţă, Fatah al-Islam ameninţase că "va deschide porţile focului" in Liban şi a cerut armatei libaneze să se abţină de la "acţiuni provocatoare". Autorităţile locale susţin că declanşarea luptelor din ultimele zile are legătură cu anunţata intenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite de a crea in Liban un tribunal penal internaţional, care să ancheteze asasinarea, in 2005, a fostului premier Rafik Hariri.