x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 11. Evacuarea Mariupolului a fost oprită. Rusia va ataca combinatele chimice din Ucraina

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 11. Evacuarea Mariupolului a fost oprită. Rusia va ataca combinatele chimice din Ucraina

06 Mar 2022   •   06:25
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 11. Evacuarea Mariupolului a fost oprită. Rusia va ataca combinatele chimice din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 11.

Update 20.00 Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că state vecine cu Ucraina, în special România, au permis staţionarea unor avioane de vânătoare ucrainene. Igor Konaşenkov a făcut referire la România şi la alte state vecine cu Ucraina, dar pe acestea din urmă nu le-a menţionat.

"Practic, întreaga aviaţie aptă de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine", a subliniat Igor Konaşenkov.

Update 19.40 Ministrul Apărării rus, Serghei Șoigu, a avertizat că Rusia va ataca combinatele chimice din Ucraina.

Update 19.20 Surse neoficiale ucrainene sustin ca in prezent fortele aeriene ale Federației Ruse bombardeaza Turnul tv și sediul televiziunii din Harkov

Update 18.50 Surse neoficiale ucrainene prezinta o filmare in care, in regiunea Kiev, mai mulți soldați ruși ar jefui magazinele dintr-un sat

Update 18.30 Un avion militar rus a fost doborât de trupele ucrainene în urmă cu puțin timp, la Harkov

Update 18.10 Trupele rusesti si-au amplasat bateriile de rachete in mijlocul unui sat ucrainean

Update 18.00 Aeroportul din Vinnytsia a fost bombardat, probabil, de navele rusești din Marea Neagră si nu din Transnistria, sustin surse ucrainene. Acest lucru ar fi fost raportat  de către Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Reprezentanții Moldovei asigură - potrivit surselor neoficiale ucrainene -  că pe teritoriul Transnistriei există doar instalații de salvă „Grad” cu o rază de acțiune de 20 km si ca rachetele care au lovit aeroportul ucrainean au fost trase de pe nave rusești în Marea Neagră,  traiectoria lor fiind peste teritoriul Transnistriei,

Update 17.35 Ministerul rus al Apărării: Aviația de vânătoare și apărarea aeriană a Forțelor Aerospațiale Ruse au doborât încă trei avioane de vânătoare ucrainene Su-27 și trei drone.

Update 17.30 Surse neoficiale ucrainene sustin ca un depozit de petrol de la Vasilkov - regiunea Kiev - a fost bombardat

Update 17.25 Purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhiy Bratchuk: "Odesa. Un alt avion inamic a fost doborât deasupra Mării Negre. Mulțumim Forțelor Armate ale Ucrainei". Acesta este al patrulea avion inamic doborât în ​​ultimele trei zile de forțele ucrainene de apărare aeriană în regiunea Odesa. Trei piloți ruși au fost capturați în perioada 4-5 martie.

Update 17.15 Langa Nikolaev, fortele ruse au pierdut o lupta  Deputatul ucrainean Roman Kostenko este cel care sustine afirmatia, prezentand pe canalele de informare imagini cu tehnica de  lupta ruseasca distrusa

 

 

Update 17.00 Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regiunii Donețk, a declarat duminică pe Facebook că un convoi de autobuze pentru evacuarea localnicilor din Mariupol nu a putut părăsi orașul. 

Update 16.35 Ramzan Kadirov, liderul cecen, anunta ca a pregatit noi trupe pentru a le trimite in Ucraina. "Acestea sunt comandourile legendare ale Regimentului de Poliție al Forțelor Speciale, numite după Eroul Rusiei A.A. Kadyrov de la Ministerul Afacerilor Interne pentru Republica Cecenă sub conducerea dragului frate Zamid Chalaev. Soldații sunt într-o dispoziție excelentă. Aceștia așteaptă cu nerăbdare ordinul de a avansa în Ucraina pentru a curăța teritoriul de naziști și acoliții lor", transmite liderul cecen.

Update 16.30 Se aud focuri puternice de artilerie in regiunea Harkov

Update 16.24 Irpen, moment in timpul evacuării, conform surselor ucrainene

Update 16.18 Surse ucrainiene sustin ca protestatarilor din Nova Kakhovka, regiunea Kersin, li s-a raspuns cu focuri de automat.

Update 16.15 Se înregistrează confruntări de stradă între protestatari și poliție la Sankt Petersburg, Rusia.

Update 16.10 În satele din regiunea Kievului se găsesc o sumedenie de rachete neexplodate

Update 16.02 La Lvov, civilii stau la o coada imensa pentru a prinde un tren in directia Polonia

Update 16.00 La Ekaterinburg, Irkutsk, Magadan, Cita , potrivit unor canale rusesti,  si in alte orase au avut loc mitinguri DE SUSTINERE pentru Putin. 

 

Update 15.50 La Harkov  se maseaza din nou trupe

Update 15.45 Rezultate ale bombardamentului de la aerodromul Vinnytsia

Update 15.40 Cadre de la evacuarea unor locuitori ai Irpenului

Update 15.34 Astazi, Vitali Klitciko, primarul Kievului, a oficiat cununia lui Lesya si Valeria. Cei doi sunt luptatori intr-un punct de control din capitala Ucrainei sunt de mai mult timp impreuna, iar acum au ales sa-si uneasca destinele

Update 15.32 Potrivit surselor ucrainene, care citeaza Televiziunea Nationala, rachetele care au lovit Aeroportul Vinnytsia au fost lansate din Transnistria

 

 

 

Update 15.30 Statul Major al Fortelor Armate Ucrainene a prezentat o filmare cu evacuarea din Irpen

Irpen

Update 15.15 La Moscova au loc proteste împotriva razboiului. Protestatarii reținuți cântă imnul național ucrainean în Piața Manezhnaya

 

 

Update 15.10 La Irpen continua evacuarea in sunet de explozii

UPDATE 14:53 Un punct de control pentru evacuarea civililor care încercau să scape din districtul Irpin, la vest de Kiev, a fost atacat duminică.Potrivit CNN, presa internațională filma la fața locului când a căzut ceea ce pare a fi un obuz de artilerie.În acel moment, un grup de civili trecea prin punctul de control.Martorii spun că cel puțin trei civili au fost uciși, inclusiv doi copii.

UPDATE 12:06 Proteste în Tomsk și Irkuțk, Rusia, împotriva invadării Ucrainei.

UPDATE 11:14 Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters. 

UPDATE 10:32 Autoritățile din Mariupol, Ucraina, au anunțat pentru duminică o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor.Potrivit autorităților, citate de BBC, o încetare temporară a focului a fost anunțată în Mariupol între orele 10.00 și 21.00, ora locală.Civilii vor putea să părăsească orașul pe o rută convenită începând cu ora locală 12.00.Un plan similar fusese anunțat și sâmbătă, dar nu a putut fi pus în aplicare din cauza reluării bombardamentelor.

UPDATE 9:25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că a vorbit cu Elon Mask, iar Ucraina va primi un alt lot de sisteme Starlink săptămâna viitoare.Anunţul a fost făcut pe Twitter de către preşedintele din Ucraina.

 

Update 07.00 Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a ajuns în această noapte la Chișinău, unde va avea întrevederi cu președinta țării Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavriliță și ministrul de externe Nicu Popescu.

Rusia cere Uniunii Europene şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei

Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters şi de cotidianul Le Figaro.

Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.

"Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.

În schimb, Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.

Zelenski a vorbit cu Biden, după discuţia cu premierul Israelului, în cadrul acţiunilor diplomatice

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, în cursul nopţii, că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, după ce, anterior, discutase cu premierul Israelului, Naftali Bennett, care intermediază negocieri cu Rusia.

"În cadrul dialogului constant, am avut o nouă conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Agenda convorbirii a inclus teme de securitate, susţinerea financiară pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski în cursul nopţii, prin Twitter.

Anterior, Zelenski a declarat că a discutat cu premierul Israelului, Naftali Bennett, după ce acesta s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Premierul Israelului, Naftali Bennett, m-a sunat după întâlnirea sa cu Vladimir Putin. Continuăm dialogul", a transmis Zelenski.

După vizita în Rusia, Naftali Bennett s-a deplasat sâmbătă seară la Berlin, pentru a discuta cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre posibile soluţii politice la războiul din Ucraina.

Eforturile diplomatice ale lui Naftali Bennett sunt coordonate cu Statele Unite, Franţa şi Germania, a declarat un oficial guvernamental israelian citat de CNN. Guvernul israelian a transmis că premierul Naftali Bennett a discutat cu Vladimir Putin despre soluţionarea conflictului militar din Ucraina şi despre negocierile internaţionale pe tema programului nuclear iranian, potrivit cotidianului The Times of Israel.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia