x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 24. Proteste în Herson. Tiruri de rachete rusești în regiunea Donețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 24. Proteste în Herson. Tiruri de rachete rusești în regiunea Donețk

19 Mar 2022   •   08:28
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 24. Proteste în Herson. Tiruri de rachete rusești în regiunea Donețk
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 19 martie, este cea de-a 24 zi de război în Ucraina. Ministerul ucrainean al Apărării susține, sâmbătă, că l-a ucis pe generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev. Acesta ar fi al cincilea general rus ucis în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Update 20.30 Italia și-a oferit ajutorul pentru reconstruirea teatrului din Mariupol, a anunțat ministrul Culturii din Ucraina, potrivit CNN.

Dario Franceschini, ministrul italian al Culturii, a scris pe Twitter că demnitarii italieni au aprobat propunerea privind acordarea de resurse pentru reconstruirea teatrului. Mesajul a fost scris în urma unei întâlniri prin sistemul video cu ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko.

Update 19.50 Ucraina a evacuat 190.000 de civili prin coridoarele umanitare de la începutul invaziei ruse, a spus Iryna Vereshchuk.

În timpul unui interviu acordat sâmbătă pentru CNN, ea a explicat faptul că în regiunile Lugansk și Kiev coridoarele sunt deschise, dar cel din Mariupol este folosit doar parțial.

Update 19.30 În Cernigov a fost bombardată o zonă rezidențială, transmite canalul de Telegram Unian. Pe imagini se văd case distruse de bombe și o clădire în flăcări.

Update 19.20 Primarul orașului Liov susține că peste 200.000 de refugiați se află în comunitatea pe care o conduce. Orașul din vestul Ucrainei are un milion de locuitori.

Primarul Andriy Sadovyi a spus că numărul refugiaților din oraș a trecut de 200.000, o cifră dublă în comparație cu estimările inițiale.

Update 18.50 Oficialii ucraineni au anunțat numărul prizonierilor de război pe care i-au capturat. Este vorba despre 562 de persoane de prizonierii ruși, potrivit Irinei Vereșciuk, viceprim-ministru, ministrul Reintegrării teritoriilor ocupate temporar.

Datele despre ei sunt transmise Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Toți prizonierii ruși sunt tratați în conformitate cu dreptul internațional umanitar, a dat asigurări oficialul ucrainean.

Update 18.20 Preşedinţia ucraineană a lansat un apel Chinei să se alăture ţărilor occidentale în ''a condamna barbaria rusă'' din Ucraina

Update 18.00 ONU anunță că aproape 850 de civili au fost omorâți în Ucraina din momentul în care a început invazia rusă.

Începând de pe 24 februarie, cel puțin 847 de civili, inclusiv 64 de copii, au fost omorâți în Ucraina, potrivit actualizării făcute sâmbătă de biroul ONU pentru drepturile omului.

Update 17.50 Doi tineri, o fată și un băiat din regiunea Sumy, au fost împușcați de forțele ruse. Procuratura din regiunea Sumy a început urmărirea penală pentru atacul rușilor asupra autoturismului în care se deplasau cei doi tineri.

Update 17.25 Poliţia ucraineană din regiunea Kiev a anunţat că şapte civili au fost ucişi vineri de bombardamentele ruse în localitatea Bucha, situată la nord-vest de capitala Ucrainei, transmite DPA.

Update 17.20 De sub dărâmăturile unității militare din Mykolaiev continuă să fie scoși răniți și cadavre ale militarilor. Potrivit BBC, care citează oficiali de la serviciul de urgență, până acum au fost recuperate 50 de cadavre și nu se știe câte mai sunt sub dărâmături.

Cel puțin 200 de militari dormeau în cazarmă, când aceasta a fost lovită de rachete, în noapte de vineri, 18 martie, notează sursa citată. 

Update 16.14 In regiunea Donetk, tirurile cu rachete Grad efectuate de militarii rusi continua si acum

Update 16.07 Situatia din Herson. Oamenii au iesit in strada. Militarii rusi ii supravegheaza cu automatele la indemana.

Update 16.04 Imagini de la "cordonul umanitar" rusesc  de la Mariupol

Update 12.35 Salvatorii din Kiev au publicat fotografii cu animalele care nu au scapat de bombardamentele rusilor.

Update 12.33 Astazi, ambasadorul Belarusului in Ucraina a fost expulzat. In momentul in care a fost anuntat i s-au dat 30 de arginti.

Update 12.21 Ivano Frankivsk. Explozia unui depozit subteran de munitie al armatei Ucrainei. Imagini publicate de Ministerul rus al Apararii

Update 11.15 Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare din oraşe şi centre urbane aflate în prima linie a frontului cu forţele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, citată de Reuters.

Update 10.55 In Rusia - orasul Belgorod - nu se mai gasesc anumite alimente de baza. La targul din oras, oamenii asteapta cu orele pentru a cumpara un kilogram de zahar.

 

Update 10.49 Astazi, la ora sase dimineata, la Jitomir,  cateva cladiri au ars dupa ce au fost bombardate. Nu exista victime.

Update 10.47 Orasul Herson ramane sub ocupatie ruseasca

Update 10.44 Imagini dupa ciocnirile recente care au avut loc langa Kiev

Update 09.34 Poluarea din Kiev

             Kiev pic.twitter.com/vWz36fEkVq

 

Update 09.31 Cum se vad cartierele din Mariupol

Update 09.18 Au fost publicate imagini cu pozitiile de artilerie ale Federatiei Ruse asezate in apropierea Kievului

Update 09.16 Imagini cu retragerea elicopterelor de atac sau de bombardament care au fost afectate de tirul artileriei ucrainene la Herson

 

Update 09.05 Harkov. In unele blocuri lovite de proiectilele rusesti a fost avariat sistemul de incalzire. Sunt minus 10 grade acum. Sunt oameni care traiesc in aceste conditii

Update 08.55 Administrația portului maritim Soci a emis un avertisment care arata că, din cauza furtunii, minele instalate de Marina Ucraineană in zona porturilor Odesa, Ochakov, Cernomorsk și Yuzhny au fost smulse. Navigatia în părțile de sud-vest și nord-vest ale Mării Negre trebuie să fie precauta.

 

Update 08.55 Canalele de informare de la Kiev anunta ca, astazi, capitala Ucrainei se afla pe primul loc al localitatilor cel mai poluate. Sursele afirma ca un "val de smog" a inconjurat si acoperit orasul

 

Update 08.52 Institute for the study of war publica regulat, cu ajutorul expertilor in domeniu, care este stadiul operatiunii militare in Ucraina

Update 08.49 Continua luptele feroce in anumite puncte ale orasului Mariupol. Blindatele sunt pozitionate in jurul combinatului Azovstal, unde mai rezista un punct de aparare ucraineana. In paralel, orasul se afla intr-o criza umanitara din pricina lipsei utilitatilor. Locuitorii care traiesc in subsoluri incearca disperati sa paraseasca localitatea

Update 08.30 Forțele armate ale Ucrainei au declarat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puțin 12 ținte aeriene rusești - două avioane, trei elicoptere, trei drone și patru rachete de croazieră. Rapoartele locale care citează un consilier al șefului biroului președintelui au adăugat că forțele armate au lovit și aerodromul Chornobaivka, unde Rusia și-a plasat o parte din flota sa - pentru a șasea oară.

Ucraina pierde, cel puțin pentru moment, accesul la Marea Azov

 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forțele rusești care au invadat țara și-au întărit ocupația în jurul orașului Mariupol.

„Ocupanții au acces parțial în districtul operațional Donețk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declarație, scrie Sky News.

Ministerul nu a precizat dacă forțele ucrainene au recâștigat accesul la Mare.

Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina