x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 37. Atacurile rusești cu rachete Iskander continuă în zona Harkov

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 37. Atacurile rusești cu rachete Iskander continuă în zona Harkov

01 Apr 2022   •   08:04
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 37. Atacurile rusești cu rachete Iskander continuă în zona Harkov
Sursa foto: Hepta

Vineri, 1 aprilie 2022, este cea de-a 37 -a zi de război în Ucraina.

Update 20.21 Sistemul "Bastion" de pe coasta Mării Negre a fost folosit și astăzi de către forțele militare ale Federației Ruse în noi atacuri asupra unor zone din Ucraina

Update 20.14 Autostrada între Harkiv și Slaviansk, în apropierea localității Ciuhuiiv. Lovituri de aruncător de grenade și explozibil sunt împrăștiate lângă epavele mașinilor distruse

 

Update 20.04 Derghaki, o localitate din regiunea Harkiv, dupa lovituri aeriene

Update 19.49 Grădina zoologică din Mariupol. Multe dintre animale au fost omorâte de bombardamente, câteva au fost mâncate de câini abandonați și înfometați

 

Update 19.44 În retragere unii dintre ruși își abandonează echipamentele militare. Ca  si în imagini:  un întreg sistem Grad și incarcaturile explozive au fost abandonate în zona localității Borodianca din regiunea Kiev în urmă cu puțin timp, iar primarul din Bucha a anunțat că orașul său a fost eliberat.

 

Update 18.30 În Mariupol găsești pe stradă până și mine navale

Update 18.10 Forțele ucrainene susțin că au doborât un elicopter militar rusesc în regiunea Lugansk, transmite NEXTA.

Update 18.00 În regiunea Donețk două avioane de luptă rusești SU 25 zboară la altitudine mică cu misiunea de a sprijini înaintarea unei coloane de vehicule blindate

Update 17.10 "Vizită de lucru" a deputatul Dumei de Stat, Adam Delihmanov. In timpul vizitei - în care se anunță căderea imediată a Mariupolului - deputatul rus poate fi văzut și cum trage cu pușca cu lunetă

Update 16.50 Situația militară în Mariuopol, 1 aprilie 2022

Update 16.30 Au fost raportate, astazi, doua atacuri de artilerie ale fortelor ucrainene in regiunea Belgorod, Federatia Rusa

Update 16.20 Lupte aeriene și un elicopter MI28 doborât

Update 16.00 Atacurile rusești cu sistemele de rachete Iskander continuă în zona Harkov

Update 15.45 Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne le cere locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească să se întoarcă acasă în localitățile eliberate de ruși în urma contraofensivelor forțelor armate ucrainene, scrie presa ucraineană.

Update 15.20 Imagini din Mariupol

Update 15.01 Forțele ucrainene recapătă controlul asupra unor spații de la Nord-Vest de Kiev, eliberate de Armata Rusă. La Cernihiv nu sunt raportate retrageri la fel de ample, chiar dacă și acolo Armata Ucraineană recapătă controlul la Sud și Sud-Vest de oraș, scrie presa ucraineană.

Update 14.35 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat vineri, 1 aprilie, că nu deține informații despre incendiul de la depozitul de petrol din Belgorod. Kuleba a spus că nu poate nici să confirme, nici să infirme relatările potrivit cărora aviația Ucrainei ar fi implicată în atacul asupra depozitului de petrol din Belgorod, scrie Reuters.

Update 14.30 Zona Borodyanka. Cum sunt înlăturate minele rusești

Update 14.00 La Belgorod, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât mai multe rachete rusești

Update 13.30 Lisichansk, regiunea Lugansk. Rusii au plantat mine în mijlocul orasului

Update 13.15 Ultimul punct ale rezistenței ucrainene din Mariupol: zona combinatului Azovstal

Update 12.30 Dmitry Jitvitsky, administratorul regiunii Sumi  - cel care publică aceste fotografii - spune că după aproape o lună de stat în apele râului Psal, astăzi, vehicului blindat rusesc distrus si cadavrele  echipajului au fost scoase pe mal de catre localnici.

Update 12.00 Atacurile rusesti cu rachetele de lungă croazieră asistate de drone continua. În filmări sunt locații din Mariupol și Harkov

Update 11.45 Încă 2000 de oameni au fost evacuați din zona Mariupol

Update 11.15 Prețuri în piața din Melitopol pentru un kg de cartofi

Update 11.00 Imagini de acum din Belgorod unde depozitele de petrol încă ard. Atacurile au fost efectuate de două elicoptere ale forțelor aeriene militare din Ucraina care, pe timpul nopții, au intrat în spațiul aerian rusesc

Update 10.45 Condițiile de trai ale soldaților ruși pe unul din fronturile din Ucraina

Update 10.25 Măsurile de evacuare continuă. Peste 150 de oameni - printre care 25 de copii - au fost salvati din regiunea Donetk, raionul Volnovakha.

Update 10.05 Distracție cecenă! Să râzi și să distrugi. Și să mai pui pe fundal și imnuri Isis

Update 09.50 Cum arată aeroportul Gostomel după retragerea rușilor

Update 09.40 O parte a dezastrului din Mariupol filmat azi dimineață

Update 09.30 Cum arată Irpin după retragerea forțelor rusești

Update 09.20 Atacul aerian efectuat de Forțele Armate ale Ucrainei asupra depozitului de petrol din Belgorod, Rusia. Primul atac a esuat, dar cel de-al doilea a reușit. Ard 8 rezervoare cu combustibil, există pericolul extinderii incendiului la alte 8.

Update 09.10 Lovituri cu racheta asupra Kievului

Update 09.00 Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod, Vyaceslav Gladkov, a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol unde a izbucnit un incendiu.

Update 08.10 Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod (Rusia). În urma incendiului, două persoane au fost rănite, anunță Nexta.

Zelenski degradează doi generali ucraineni de rang înalt, vorbește despre „trădători”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a înlăturat doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i "antieroi", în discursul său nocturn postat pe rețelele de socializare, conform CNN.

"Astăzi a fost luată o altă decizie cu privire la antieroi. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar, treptat, toți vor fi pedepsiți", a spus el.

Generalii - fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Kherson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych - au fost degradați.

"Acei militari din rândul ofițerilor superiori care nu s-au hotărât unde este patria lor, care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean în ceea ce privește protecția statului nostru, a libertății și independenței sale, vor fi în mod inevitabil lipsiți de gradele militare superioare", a declarat Zelensky.

 

Negocierile de pace vor fi reluate, Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud și est, scrie Reuters.

Războiul a ucis mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să fugă și a determinat Statele Unite și aliații din întreaga lume să impună sancțiuni asupra entităților guvernamentale, companiilor și oligarhilor ruși.

Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, a declarat vineri agenția de știri RIA, care a citat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

"Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns... sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți", a declarat Nikolai Kobrinets pentru agenția de știri.

Președintele rus Vladimir Putin a jucat joi una dintre cele mai mari cărți ale sale, cerând cumpărătorilor europeni de energie să înceapă să plătească în ruble începând de vineri și amenințând cu încetarea contractelor existente.

Guvernele europene au respins ultimatumul energetic al lui Putin, Germania, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc de pe continent, calificându-l drept "șantaj".

Confruntarea energetică are ramificații uriașe pentru Europa, în timp ce oficialii americani fac înconjurul lumii pentru a menține presiunea asupra lui Putin.

Putin a trimis trupe pe 24 februarie pentru ceea ce el numește o "operațiune militară specială" de demilitarizare a Ucrainei. Țările occidentale spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei.

În cadrul discuțiilor din această săptămână, Moscova a declarat că va reduce ofensivele din apropierea capitalei Kiev și din nord ca gest de bunăvoință și se va concentra pe "eliberarea" regiunii Donbas din sud-est.

Kievul și aliații săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est și sud-vest.

Imagini video din Irpin, la periferia vestică a Kievului, au arătat tancuri rusești distruse în mijlocul unor clădiri bombardate și autorități ucrainene scoțând victime în saci de cadavre.

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra "bătăliilor care vor urma" în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.

"Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ceea ce ne dorim", a spus Zelenski.

Negocierile de pace urmează să fie reluate vineri prin videoconferință. Căutând să își consolideze poziția, Moscova redistribuie forțe din regiunile separatiste din Georgia, susținute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neașteptate, a spus acesta.

Oficialii americani și europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanțele dezastruoase ale armatei sale. citeste mai departe

Autoritățile ucrainene sperau să evacueze mai mulți locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eșuat.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forțele rusești în afara orașului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.

Într-o postare pe Facebook, statul major a declarat că forțele ucrainene încă mai dețin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane.

Zeci de mii de oameni sunt blocați de săptămâni întregi cu puține alimente, apă și alte provizii în orașul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvășit de bombardamente.

În altă parte, în Trostyanets, un oraș din estul țării, au existat dovezi ale contraatacului reușit al Ucrainei. Tancuri rusești arse și muniție abandonată au împânzit drumurile noroioase.

Războiul amenință, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtășind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalațiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski Rusia