x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 59. Cel puţin cinci morţi, între care un bebeluş de trei luni, în urma atacului cu rachete la Odesa

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 59. Cel puţin cinci morţi, între care un bebeluş de trei luni, în urma atacului cu rachete la Odesa

23 Apr 2022   •   08:19
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 59. Cel puţin cinci morţi, între care un bebeluş de trei luni, în urma atacului cu rachete la Odesa
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 23 aprilie 2022, este cea de-a 59-a zi de război în Ucraina.

Update Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite în urma unor atacuri cu rachete ruseşti sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP.

"Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare", a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un "bebeluş de trei luni".

Două rachete de croazieră au lovit o instalaţie militară şi alte două- clădiri rezidenţiale din Odesa, port la Marea Neagră. Alte două rachete (aparent X555 sau X101) au fost distruse de sistemul de apărare antiaerian, a anunţat comandamentul operativ "Sud" al forţelor armate ucrainene.

"Singurul obiectiv al loviturilor cu rachete ruseşti asupra Odesei este de a semăna teroare", a scris ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter, cerând să fie pus "un zid între civilizaţie şi barbarii care atacă oraşe paşnice cu rachete".

 

 

Update Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă că au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, relatează AFP.
"Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka", a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov. Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta. Potrivit guvernatorului, bombardamentele ruseşti în regiunea sa s-au soldat cu doi morţi şi 19 răniţi în ultimele 24 de ore. 
Update O rachetă a lovit infrastructura din orașul portuar Odesa, au anunțat autoritățile locale.Un consilier al ministrului ucrainean de interne a declarat că forțele ruse au tras cel puțin șase rachete asupra orașului.Forțele ucrainene au doborât mai multe rachete, dar cel puțin una a explodat, a declarat Anton Gerashchenko.Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar clădiri rezidențiale au fost lovite.Odesa, în sudul Ucrainei, a cunoscut până acum un număr limitat de lupte, dar s-a pregătit pentru un asalt rusesc.

Update Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal, unde forţele ucrainene rămase în Mariupol rezistă în continuare, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, relatează Reuters.

"Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal", a spus Oleksii Arestovici într-o intervenţie la televiziunea naţională.

Forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă dimineaţă serviciul britanic de informaţii militare.

Update Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării , a declarat sâmbătă un guvernator militar ucrainean, citat de CNN. „Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov. „Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Rezultatul, 19 răniți, două persoane au murit".

Update Orașele controlate de ucraineni din regiunea estică Luhansk se confruntă cu o intensificare a bombardamentelor din partea forțelor ruse, a declarat guvernatorul regional. Forțele rusești au avansat în estul Ucrainei, în special în regiunile Luhansk și Donețk, potrivit Sky News. Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că orașele din regiunea sa sunt bombardate în mod constant, adăugând că forțele ucrainene părăsesc unele așezări pentru a se regrupa.Luhansk și Donețk au fost scena luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene încă din 2014, deși acestea s-au intensificat de la invazia din acest an.

Update O coloană de evacuare din orașul asediat Mariupol, situat în sud-estul țării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.„Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial 'Port City'", a declarat el pe Telegram. Oficialii au declarat că 100.000 de civili încă mai au nevoie de evacuare din orașul lovit de săptămâni întregi de bombardamente rusești.Liderii ucraineni au făcut apel la partea rusă să garanteze o trecere sigură pentru civili, dar mai multe încercări anterioare de evacuare au eșuat din cauza bombardamentelor și a pericolului de pe rute.

Update Un marinar a murit şi alţi 27 sunt încă dispăruţi după scufundarea crucişătorului Moscova săptămâna trecută, a anunţat Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată că au existat victime.

„Un soldat a fost ucis şi alţi 27 de membri ai echipajului sunt dispăruţi”, a spus ministerul, citat de agenţiile de presă ruse, adăugând că celelalte persoane de la bord, în număr de 396, au fost evacuate.  

Update Serviciile secrete britanice publică raportul privind războiul din Ucraina:

  • În ciuda unei activități sporite, forțele rusești nu au obținut niciun câștig major în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le îngreuneze eforturile.
  • Forțele aeriene și maritime rusești nu au stabilit controlul în niciunul dintre cele două domenii din cauza eficacității apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care reduce capacitatea lor de a face progrese notabile.
  • În pofida cuceririi declarate a Mariupol, continuă să aibă loc lupte grele, zădărnicind încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul dorit de aceștia în Donbas.

Premier Ucraina: Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a numit situația din Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești, scrie CNN.

Vorbind la o conferință de presă la Washington vineri, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocitățile teribile atunci (orașul - n.r.) când va fi eliberat de ruși”".

El a spus că trupele rusești „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susțin că peste 20.000 de persoane din oraș au murit în timpul asaltului.

CNN nu poate identifica aceste cifre în mod independent, deoarece nu este disponibil un bilanț cert al morților în urma săptămânilor de bombardamente intense.

Vineri, Shmyhal a declarat că civili, inclusiv femei și copii, se ascund la uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în interiorul orașului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina vorbește cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

De asemenea, el a făcut apel la ambasadorii din toate țările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor din Kiev.

×
Subiecte în articol: Ucraina