x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra: Parlamentul - suspendat

Londra: Parlamentul - suspendat

10 Sep 2019   •   19:30
Londra: Parlamentul - suspendat

Parlamentul britanic este suspendat pentru cinci săptămâni, după votul de luni seară al deputaţilor asupra unei moţiuni care face apel la organizarea de alegeri legislative, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson, scrie AFP.

Suspendarea, până la 14 octombrie, intervine indiferent de rezultatul acestui vot, a precizat el. Această măsură a provocat un val de indignare în Marea Britanie, când a fost anunţată la sfârşitul lunii august de Boris Johnson, acuzat că a recurs la „manevre” pentru a împinge rapid Marea Britanie spre un Brexit fără acord, pe 31 octombrie. Liderul britanic, venit la putere la sfârşitul lui iulie, a justificat măsura prin necesitatea de a prezenta un nou program de politică internă. Este puţin probabil ca executivul să adune majoritatea de două treimi necesară pentru a convoca un scrutin, pe care vrea să-l organizeze pe 15 octombrie, chestiune asupra cărora deputaţii urmau să se pronunţe ieri seară. Opoziţia se teme ca Johnson să nu sfideze legea votată săptămâna trecută cu susţinerea deputaţilor conservatori rebeli, care îl obligă să solicite Bruxelles-ului o amânare de trei luni, dacă nu obţine un acord de ieşire din UE până pe 19 octombrie. Reuniţi luni dimineaţă, liderii opoziţiei „s-au pus de acord să lucreze împreună pentru a face guvernul să se justifice în faţa Parlamentului”, a declarat un purtător de cuvânt al liderului laburist Jeremy Corbyn.

Între timp, șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a exclus, la sfârșitul săptămânii trecute, orice nouă amânare a Brexit în circumstanţele actuale.

 

 

×
Subiecte în articol: Boris Johnson