x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Los Indignados” au reocupat Madrid şi Barcelona (VIDEO)

„Los Indignados” au reocupat Madrid şi Barcelona (VIDEO)

de Mediafax    |    13 Mai 2012   •   06:53
„Los Indignados” au reocupat Madrid şi Barcelona (VIDEO)

UPDATE 14:45

Mii de israelieni au manifestat impotriva vietii scumpe si inegalitatilor sociale
Mii de israelieni au manifestat sambata seara la Tel Aviv pentru a denunta viata scumpa si inegalitatile sociale, relateaza AFP.
Manifestantii, care aveau ca scop sa relanseze cea mai importanta miscare de contestare sociala inregistrata in Israel vara trecuta, au afisat pancarte pe care scria "poporul cere justitie sociala" si "noi vrem justitie sociala, nu mila".
"Intoarcerea tarii in mainile cetatenilor" era cuvantul de ordine al organizatorilor mitingurilor, care au avut loc in principalele orase israeliene.
Unele sloganuri - ca "poporul cere plecarea lui Bibi" - il vizau direct pe premierul Benjamin Netanyahu, al carui raspuns la revendicarile protestatarilor de vara trecuta sunt considerate insuficiente de majoritatea israelienilor.
Saptamana aceasta, o mie de persoane au manifestat la Tel Aviv pentru a denunta formarea unui Guvern de uniune nationala intre Netanyahu si liderul partidului de centru-dreapta Kadima, Shaul Mofaz.

UPDATE 12:00

Manifestatii Indignados si la Lisabona si Londra

Cateva mii de persoane au manifestat sambata in Portugalia, in cadrul unei zile mondiale de actiune pentru a marca prima aniversare a miscarii "Indignatilor", relateaza AFP.

La Lisabona, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pin centrul capitalei. "Primavara globala, protest international", "Ideile coboara in strada", se putea citi pe pancartele afisate de manifestanti.

"Aceasta zi este pentru noi sarbatorirea unui an de lupta si acum oamenii inteleg necesitatea urgenta de a reactiona", a declarat un reprezentant al miscarii, Joao Camargo.

Recesiunea s-a agravat in Portugalia, iar somajul, a carui rata depaseste in prezent 15 la suta din populatia activa, afecteaza 35 la suta dintre tineri, in urma masurilor de austeritate aplicate de Guvern in schimbul unui ajutor de 78 de miliarde de euro, acordat in mai 2011 de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Afara FMI", "Afara Passos", se putea citi pe mai multe pancarte, intr-o referire la premierul Pedro Passos Coelho.

"Premierul este complet deconectat de realitate. Sunt peste 1,5 milioane de someri in Portugalia si pentru fiecare este o drama personala", a comentat Joao Camargo.

Sute de persoane au manifestat de asemenea in alte orase, in special la Porto (nord), Coimbra (centru) si Faro (sud).

Sute de "indignati" din cadrul miscarii "Occupy London" s-au adunat sambata dupa-amiaza in fata catedralei Saint Paul din capitala britanica, cu ocazia unei zile mondiale de actiune a miscarii de protest, relateaza AFP.

Mai multe pancarte aminteau sloganurile miscarii anticapitaliste: "Jos capitalismul pradator", "Traiasca democratia politica" sau "Poporul inaintea profitului".

O mie de persoane isi declarasera intentia de a participa la ziua de actiune, pe pagina de Facebook a miscarii. Organizatorii ii invitasera pe simpatizanti sa vina cu corturi, simboluri ale ocupatiei "indignatilor".

Principala tabara a indignatilor din Londra, in fata catedralei Saint Paul, a fost desfiintata in februarie, iar alte doua tabere, in parcuri ale capitalei, sunt mai putin vizibile.

"Miscarea si-a schimbat forma", apreciaza James Meadway. "Ea se extinde la alti oameni", in special pe Internet.

Organizatorii mitingului de sambata au prevazut manifestatii in fata sediilor principalelor banci si institutii din cartierul financiar City.

Indignatii din cadrul miscarii "Occupy London" au publicat vineri un "manifest din mai", care pledeaza pentru o schimbare a sistemului economic, o democratizare a institutiilor ca FMI si ONU, abolirea paradisurilor fiscale si o taxa mondiala asupra tranzactiilor financiare.

Ziua de actiune a avut ca scop sarbatorirea primei aniversari a miscarii, care a luat nastere la 15 mai 2011 in piata Puerta del Sol din Madrid.

Zeci de mii de "indignati" au manifestat sambata in Spania, recucerind simbolic strazile, pentru a sarbatori un an de la declansarea miscarii lor ('Los Indignados'), care are ca scop denuntarea crizei economice, a coruptiei si somajului, relateaza AFP.

La Madrid, scandand sloganurile lor favorite ca "ei nu ne reprezinta", indignatii au invadat Puerta del Sol, marea piata din centrul orasului unde a luat nastere miscarea de protest, la 15 mai 2011, sfidand interdictia oficiala de a manifesta dupa ora 22.00.

Timp de patru zile, manifestantii intentioneaza sa desfasoare in piata "un miting permanent". In mijlocul noptii erau in continuare cateva mii, asezati in cerc sau stand in picioare, glumind sau batand din tobe, inconjurati de numeroase masini de politie stationate pe strazile vecine.

La miezul noptii, cu bratele ridicate spre cer, multimea a tinut un minut de reculegere, apoi a strigat in semn de sfidare "da, putem, da, putem!".

La Madrid, politia a estimat participarea in timpul zilei la 30.000 de persoane. La Barcelona, al doilea oras al tarii, erau intre 45.000, potrivit politiei, si 220.000, conform orgaizatorilor. In total, au fost organizate manifestatii in 80 de orase din Spania, inclusiv la Valencia, Sevilla si Bilbao.

"Nu platim datoria voastra", scria pe o pancarta. "Nu suntem marfuri in mainile politicienilor sau bancherilor", "Violenta este sa castigi 600 de euro", se putea citi pe altele.

In piata Puerta del Sol s-a instalat in urma cu un an tabara indignatilor, care s-a extins apoi in toata lumea.

Dar, spre deosebire de acum un an, strazile din Spania sunt invadate aproape saptamanal de manifestatii convocate de sindicate impotriva rigorii, in timp ce indignatii, care au refuzat sa se constituie intr-un partid, au pierdut din vizibilitate.

Ei nu au stiut sa "structureze o nemultumire fara ideologie concreta", apreciaza Antonio Alaminos, profesor de sociologie la Universitatea Alicante. "Rezultatul: mai multe grupari mici relativ neconectate intre ele, care nu mai formeaza o miscare sociala".

"Miscarea este mai bine structurata, avem in prezent diferite sectiuni ca apararea universitatii sau lupta impotriva evacuarilor" din locuinte, afirma, de partea sa, Victor Valdes, imbracat cu un tricou galben pe care scria "Juventud sin futuro" (Tineri fara viitor), una dintre gruparile miscarii indignatilor.

×