Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, le-a interzis câtorva mii de copii, bolnavi în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, să meargă în vacanţe gratuite în străinătate, după ce o tânără care a participat la un program similar în SUA a vrut să rămână în această ţară, relatează publicaţia Sunday Times, preluată de Mediafax.
Deşi fata s-a întors în Belarus, autorităţile din fosta republică sovietică au interzis vizitele în Marea Britanie sau alte ţări europene.
Peste 4.000 de copii născuţi în regiunea cea mai afectată de dezastrul de la Cernobîl, produs în urmă cu 23 de ani, merg în Marea Britanie în fiecare an, în vacanţe gratuite. Mulţi dintre ei suferă de cancer şi leucemie.
"Nu sunt prea multe lucruri la care să mă gândesc. Am fost încântată de perspectiva de a petrecea vacanţa de vară în Anglia, dar acum aceasta mi-a fost luată", afirmă Olga Semionova, în vârstă de 15 ani, diagnosticată cu tumoare pe creier.
Londra şi alte guverne europene încearcă să obţină anularea acestei interdicţii. Belarusul cere ca fiecare ţară să promită că vor aduce acasă fiecare copil care vrea să rămână în Occident. Un aranjament similar a fost deja acceptat de Italia şi Irlanda, dar regimul belarus insistă ca numai copiilor cu vârste sub 14 ani să li să permită să plece din ţară.
"Indiferent ce se întâmplă, Lukaşenko este hotărât să păstreze interdicţia pentru orice persoană care are peste 14 ani", a declarat directorul uneia dintre organizaţiile umanitare britanice. "Se teme că adolescenţii sunt mai uşor influenţabili de libertatea pe care o vor experimenta în Occident. Este îngijorat că aceştia ar putea reveni acasă şi vota împotriva lui în câţiva ani", a declarat el.
Citește pe Antena3.ro