Premierul ucrainean Viktor Ianukovici si liderul rus Vladimir Putin negociaza la sange pretul gazelor naturale si esenta relatiilor ruso-ucrainene.
Proaspat-numitul premier ucrainean Viktor Yanukovici s-a aflat ieri intr-o vizita in Rusia, o actiune ce a pus la incercare atat noile sale opinii pro-vestice, cat si rezistenta relatiilor ucraineano-ruse. Potrivit BBC, Rusia si-a exprimat speranta ca vizita va reprezenta un nou inceput pentru relatiile bilaterale, avand in vedere ca Yanukovici este un mai vechi prieten al Kremlinului. El a fost candidatul sustinut de Moscova in alegerile prezidentiale din Ucraina din 2004, cand opozitia prooccidentala condusa de Viktor Iuscenko a inregistrat o victorie istorica. Revederea cu "amicul" Yanukovici ar putea insa sa nu fie chiar atat de calda pe cat si-ar dori Moscova, in conditiile in care premierul ucrainean s-a vazut nevoit sa isi modereze viziunile pro-ruse, pentru a fi numit in inalta functie din Executivul de la Kiev. Mai nou, Yanukovici sustine, suprinzator pentru un om a carui campanie fost finantata si sustinuta de Moscova, ca viitorul Ucrainei este spre Vest si in NATO. LA ORDINEA ZILEI. Destul de previzibil, principala tema de discutie cu oficialii rusi au fost pretul si distributia gazelor naturale. Potrivit BBC, Ianukovici a declarat anterior vizitei ca intentioneaza sa discute cu presedintele rus, Vladimir Putin, la Soci, despre reducerea pretului gazelor, subiect care a tensionat relatiile dintre Moscova si Kiev la incepului anului si a dat nastere unui asa-zis "razboi al gazului", ce a afectat aproape intreaga Europa. "Nu vom schimba deloc conditiile de furnizare in 2006", a afirmat Ianukovici. "Insa daca vom reusi sa reducem fie si numai cu un dolar pretul gazului, vom consi- dera acest lucru ca fiind un succes", a adaugat el. SICANE. Rusia se va lasa insa greu convinsa sa reduca pretul gazelor naturale furnizate vecinilor din Ucraina. In definitiv, in luna ianurie a acestui an, cand a inceput "razboiul gazelor", Rusia a ridicat preturile, pentru ca ucrainenii nu au fost de acord sa cedeze gigantului de stat Gazprom proprietatea asupra retelei de transport a hidrocarburilor, retea ce distribuie gazul rusesc in toata Europa, via Ucraina. Yanukovici a declarat insa ca privatizarea sistemului de transport nu este luata in calcul, dar este gata sa accepte investitii straine.
EFORTURI REGIONALE
|
Rusia este in plina ofensiva diplomatica, in incercarea de a-si asigura suprematia energetica. Intr-o intalnire care a avut loc tot ieri la Soci, Vladimir Putin le-a cerut liderilor din Belarus, Tadjikistan, Kazahstan, Kirgizstan si Uzbekistan sa fie de acord cu formarea unei piete comune a energiei si apei. Daca energia este o tema traditionala, scrie cotidianul rus Kommersant, accentul pus pe sectorul rezervelor de apa este nou, insa de mare actualitate. Accesul la resursele de apa este un subiect de conflict intre tarile din Asia Centrala, in conditiile in care 80% dintre rezerve se afla in Tadjikistan si Kirgizstan, in vreme ce consumatorii cei mai mari sunt
Uzbekistanul si Kazahstanul. Rusia incearca, prin formarea acestei piete comune, sa obtina din nou suprematia in regiune si sa deschida astfel calea unei expansiuni spre marile piete asiatice: India, Pakistan si China.
|
Citește pe Antena3.ro