'Macelarul din Balcani', alias generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a fost arestat, ieri, intr-o actiune desfasurata intr-o localitate situata nu departe de granita cu Romania. Arestarea lui Mladici ridica, in fine, un obstacol major din calea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, care se asteapta acum sa i se recunoasca statutul de candidat la aderare. Mai ramane de rezolvat inca o problema, spinoasa, cea a relatiilor cu Kosovo, pentru ca drumul Serbiei catre UE sa fie unul lin si fara probleme. Anuntand arestarea fostului lider militar sarb bosniac, presedintele Serbiei, Boris Tadici, s-a declarat convins ca astfel 's-a deschis calea catre dobandirea statutului de candidat pentru Serbia, pentru negocieri si apoi aderare la UE'.
Cert este ca arestarea lui Mladici a fost salutata de comunitatea internationala, de la Natiunile Unite si pana la NATO sau Uniunea Europeana, trecand prin SUA, Italia, Marea Britanie si Suedia, toate tarile salutand la unison vestea. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat chiar ca este 'o zi istorica'.
Mladici a fost arestat dupa ce a reusit ca timp de aproape 16 ani sa se ascunda, el fiind acuzat ca ar fi unul dintre principalii artizani ai razboiului din Bosnia, in care au fost ucise, intre 1992 si 1995, peste 200.000 de persoane, potrivit AFP.
Arestarea sa si a lui Goran Hadzici, fost lider al sarbilor din Croatia, cautat, in continuare, de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, constituie o conditie esentiala, avansata de europeni, pentru o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeana (UE).
Mladici, in varsta de 69 de ani, a fost inculpat de TPIY pentru genocid, crime de razboi si crime contra umanitatii, dupa 1995. Extradarea lui catre Haga, unde se afla sediul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, ar putea dura pana la o saptamana, a anuntat procurorul sarb pentru crime de razboi, citat de AFP.
Mladici trebuie sa dea socoteala pentru genocid, crime de razboi si contra umanitatii comise in timpul razboiului din Bosnia, urmand a fi judecat de TPIY de la Haga. El risca o pedeapsa cu inchisoarea pe viata, daca este declarat vinovat de cele 15 capete de acuzare care il vizeaza. Mladici a fost dat in urmarire inca de la inculparea sa, in 1995, de atunci reusind sa se ascunda. Mladici are 69 de ani si este acuzat ca ar fi fost unul dintre principalii artizani ai unui plan de 'purificare etnica' in anumite zone ale Bosniei-Hertegovina, alaturi de liderul politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, arestat, la randul lui, in 2008. Planul lor comun viza, potrivit acuzarii, 'alungarea croatilor si a musulmanilor bosniaci din aceste regiuni, pentru a prelua controlul asupra lor si apoi pentru a le alipi unei viitoare Serbii Mari'. Potrivit actului acuzarii, Mladici se mai face vinovat si de luarea de ostatici a unui numar de 200 de soldati ai ONU intre 26 mai si 2 iunie 1995. Acestia au fost legati cu lanturi in posturi strategice de pe teritoriile cucerite si transformati in scuturi umane, pentru a se impiedica orice bombardament al NATO asupra fortelor armate sarbe din Bosnia.
Mladici mai este acuzat si ca ar fi participat la crearea de lagare in care au fost detinuti in 'conditii oribile si inumane' mii de civili croati si musulmani din Bosnia, in special in regiunea Prijedor, din nord-vestul Bosniei. Cateva mii de detinuti nu au supravietuit, iar actiunile coordonate de Mladici sunt calificate acum in actul de acuzare drept 'genocid'.