x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron, către Netanyahu: Să nu uite că țara sa a fost înființată printr-o decizie a Națiunilor Unite

Macron, către Netanyahu: Să nu uite că țara sa a fost înființată printr-o decizie a Națiunilor Unite

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2024   •   20:41
Macron, către Netanyahu: Să nu uite că țara sa a fost înființată printr-o decizie a Națiunilor Unite
Sursa foto: Hepta

Benyamin Netanyahu nu trebuie să „uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, spune Emmanuel Macron. Comentariile președintelui Franței au loc în timp ce Israelul desfășoară o ofensivă terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfășurate forțele de menținere a păcii.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu nu trebuie să „nesocotească deciziile ONU”, a avertizat Emmanuel Macron participanții la Consiliul de Miniștri, reamintind că o rezoluție ONU a fost cea care a „creat” statul Israel, scrie Le Figaro.

„Domnul Netanyahu nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, a spus Macron, referindu-se la votul din noiembrie 1947 al Adunării Generale a ONU privind planul de împărțire a Palestinei într-un stat evreu și un stat arab. „Și, prin urmare, nu este momentul să ne rupem de deciziile ONU”, a continuat el, în timp ce Israelul desfășoară o ofensivă terestră împotriva mișcării pro-iraniene Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfășurate forțe de menținere a păcii.

Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU prevede că numai armata libaneză și misiunea ONU de menținere a păcii (UNIFIL) ar trebui să fie desfășurate în sudul Libanului și stipulează o încetare a ostilităților de ambele părți ale frontierei.

Dar Benyamin Netanyahu a susținut că Hezbollah folosește „instalațiile și pozițiile UNIFIL drept acoperire pentru atacurile sale” împotriva Israelului și i-a cerut duminică șefului ONU, Antonio Guterres, să pună trupele de menținere a păcii „sub acoperire imediată”.

Forța UNIFIL, formată din 10.000 de oameni, inclusiv un contingent de 700 de soldați francezi, a denunțat „încălcările șocante” ale pozițiilor sale de către Israel și a raportat că două tancuri au intrat duminică „în forță” pe una dintre pozițiile sale.

Armata israeliană a declarat că unul dintre tancurile sale s-a prăbușit într-un post UNIFIL în timp ce evacua soldați răniți.

Vineri, președintele francez a declarat că este „total inacceptabil” ca pacificatorii să fie „vizați în mod deliberat de forțele armate israeliene”. Sâmbătă, el și-a exprimat „marea îngrijorare cu privire la intensificarea loviturilor israeliene în Liban și la consecințele lor dramatice pentru populația civilă” și, în același timp, a cerut Hezbollah să „înceteze imediat” loviturile sale împotriva Israelului, reiterându-și apelul pentru o încetare imediată a focului în Liban.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Macron netanyahu ONU