x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE verifică situaţia a cinci cetăţeni români care s-ar afla în Sierra Leone, zonă afectată de Ebola

MAE verifică situaţia a cinci cetăţeni români care s-ar afla în Sierra Leone, zonă afectată de Ebola

10 Oct 2014   •   16:07
MAE verifică situaţia a cinci cetăţeni români care s-ar afla în Sierra Leone, zonă afectată de Ebola

Ministerul Afacerilor Externe verifică situația a 5 cetățeni români în Sierra Leone, zonă afectată de epidemia Ebola. Românii, angajați temporar ai Alro Slatina, au cerut suspendarea contractelor şi au rămas în statul african.

"Datele actuale indică posibila prezență a 5 cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români. MAE infirmă, cu acest prilej, decesul unui cetăţean român  în Sierra Leone, şi îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate in unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti", se arată în comunicatul MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola,  protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie”, se arată într-un comunicat postat vineri de minister.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu.

Având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informații în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România, şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.

Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.

Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice și oficiile consulare române, Centrala MAE,  Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informații specifice. În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.

MAE va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.

MAE a desemnat un reprezentant care să facă parte din Comitetul Naţional Ebola, instituit prin Hotărârea nr.3 din data de 8 octombrie 2014 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a fost coiniţiator, încă din luna august 2014, alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor, a unui set de măsuri de prevenire a epidemiei de virus hemoragic Ebola, inclusiv pentru personalul misiunilor diplomatice române din statele afectate. De altfel, începând cu luna august 2014, reprezentanții autorităților nominalizate se întrunesc periodic în cadrul unui grup de lucru interinstituțional destinat stabilirii măsurilor adecvate de profilaxie și combatere a acestui flagel.

Demersurile Ministerului Afacerilor Externe vor continua, având și sprijinul institutional al tuturor autorităților române competente.

×
Subiecte în articol: ebola