14:14 • In capitala regiunii separatiste Abhazia exista un monument ale carui scari crapate de trecerea timpului duc catre statuia construita in 1970 a unui babuin, un omagiu ce aminteste de activitatile unui celebru institut sovietic de cercetari in patololgie, ajuns in prezent o ruina, informeaza presa rusa.
În capitala regiunii separatiste Abhazia există un monument ale cărui scări crăpate de trecerea timpului duc către statuia construită în 1970 a unui babuin, un omagiu ce aminteşte de activităţile unui celebru institut sovietic de cercetări în patololgie, ajuns în prezent o ruină, informează presa rusă.
OMAGIUL DISTRUS. "Poliomielită, febră galbenă, tifos, encefalită, variolă, hepatită şi multe alte boli umane au fost eradicate graţie testelor efectuate pe primate", scrie pe placa monumentului. Fostă mîndrie a ştiinţei sovietice, Institutul de patologie şi terapie experimentală din capitala abhază Suhumi a rămas în prezent doar o umbră a centrului avangardist care a contribuit - datorită testelor pe maimuţe - la combaterea poliomielitei şi care a salvat mii de vieţi în Al Doilea Război Mondial prin tratamentele cu penicilină. În perioada cînd a înregistrat vîrful de activitate, institutul deţinea 2.500 de maimuţe, folosite în experimente privind cancerul cu metastaze, leucemie, patologii ale sistemului nervos, o serie de boli infecţioase şi efectele îmbătrînirii. A urmat apoi destrămarea Uniunii Sovietice şi un război de secesiune scurt, dar sîngeros în Abhazia, care a preferat să abandoneze regiunea Mării Negre pentru relativa stabilitate a Rusiei. Personalul încă îşi mai aduce aminte de timpurile sumbre din 1990 cînd luptele dintre forţele georgiene şi cele separatiste se dădeau în şi în jurul oraşului Sukhumi. Ambele părţi aflate în conflict au devastat locurile şi au luat maimuţele institutului. "Au venit aici călare pe tancuri şi înarmaţi. Au luat toate animalele tinere", povesteşte Nina Rudi, cercetător timp de 20 la institutul din Suhumi. Nina Roman, o altă angajată, continuă povestea. "Autorii jafurilor erau nişte puşti care agitau cîte un Kalaşnikov. Unii aduceau înapoi, după un timp, maimuţele care erau pe moarte", spune ea. Colonia de maimuţe fusese creată în 1927 prin aducerea a doi babuini şi a doi cimpanzei, trimişi dintr-o insulă din Oceanul Pacific.