Fostul lider panamez, generalul Manuel Noriega, a fost extrădat din Statele Unite în Franţa, unde e acuzat de spălare de bani proveniţi din traficul cu droguri.
Avionul companiei Air France care l-a transportat pe fostul dictator panamez a aterizat marţi dimineaţă pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle venind din Miami, unde autorităţile americane au îndeplinit procedura de extrădare. Justiţia franceză i-a dat mandat de arestare, Noriega urmând să fie judecat pentru spălare de bani obţinuţi din traficul cu droguri.
La Palatul de Justiţie din Paris, Noriega a apărut palid, abia mergând, atitudine ce sugerează că fostul om forte din Panama are sănătatea şubrezită. Procurorul i-a notificat mandatul de arestare, iar avocatul fostului dictator, Olivier Metzner, a declarat presei că va contesta competenţa autorităţilor franceze de a-l judeca pe clientul său. "Generalul nu are nici o legătură cu teritoriul francez. Noi am contestat deja legalitatea procedurii de extrădare (din SUA - n.r.)", a declarat Metzner.
Noriega, în vârstă de 76 de ani, ar putea fi plasat în detenţie provizorie. El a fost deja condamnat în contumacie, în 1999, de către Tribunalul Corecţional din Paris la zece ani de închisoare, iar autorităţile franceze au cerut încă de atunci extrădarea lui din SUA, însă aceasta a fost aprobată abia la începutul acestei luni de autorităţile americane, când secretarul de stat, Hillary Clinton, a semnat ordinul de extrădare.
PRIZONIER DE RĂZBOI
Fostul dictator panamez se află în custodia autorităţilor americane din 1990, după ce armata americană a intrat în Panama, în timpul administraţiei preşedintelui George Bush-tatăl. Acuzat în SUA de trafic de cocaină şi de "racketeering" el a ispăşit deja acolo o pedeapsă cu închisoarea, care s-a încheiat în urmă cu trei ani. A rămas însă în continuare în custodia SUA, între timp fiind analizată cererea de extrădare formulată de francezi împotriva lui, după ce îl condamnaseră în 1999, pentru că spălase peste 3 milioane de dolari proveniţi din droguri, achiziţionând apartamente de lux în Paris, reaminteşte BBC online.
Avocaţii lui Noriega consideră că tratamentul care i se aplică este contrar Convenţiei de la Geneva, întrucât el a fost considerat prizonier de război când a fost adus în SUA. Avocaţii lui mai speră ca, la Paris, să i se acorde măcar dreptul la un al doilea proces. În acelaşi timp, ei susţin că Noriega ar trebui să fie trimis în Panama, potrivit statutului său de prizonier de război şi că faptele de care este acuzat s-au prescris.
RECRUTAT DE CIA
Manuel Noriega a fost recrutat de CIA în anii '60, când studia la o academie militară din Peru şi a fost susţinut de către SUA până în 1987, fiind considerat unul dintre principalii aliaţi din America Latină ai Statelor Unite. Dar în anul următor, Noriega le-a căzut americanilor în disgraţie şi l-au acuzat de trafic de droguri.
Noriega a urcat treptat în ierarhia militară panameză, devenind liderul acesteia, după ce fusese aliatul-cheie al generalului Omar Torrijos. După moartea lui Torrijos într-un misterios accident de avion, în 1981, Noriega a devenit puterea din culise, ca şef al serviciilor de securitate panameze. În 1983 a devenit conducătorul de facto al ţării, promovându-se singur în rangul de general al armatei şi manifestându-se ca un dictator. În decembrie 1989 a fost înlăturat în urma intervenţiei americane în Panama, capturat în cadrul operaţiunii "Nifty Package" şi luat în detenţie ca prizonier de război.
Americanii s-au văzut până la urmă trădaţi de Noriega, care le-a acordat sprijin, între alţii, liderilor cubanez, Fidel Castro şi celui libian, Muammar Gadafi, "duşmani" declaraţi ai SUA. De asemenea, au ieşit la iveală legăturile fostului dictator cu cartelul columbian al drogurilor Medellin, precum şi manevrele prin care a provocat demisia, în 1985, a preşedintelui panamez ales, Nicolas Ardito Barletta.
Citește pe Antena3.ro