Parlamentul European nu recunoaşte ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia şi îi cere acesteia să îşi retragă trupele de la graniţa Ucrainei, conform principiilor şi legislaţiei internaţionale, a spus preşedintele Martin Schulz, la deschiderea ultimei sesiuni plenare din această legislatură. Apoi a cerut un moment de reculegere la comemorarea a 20 de ani de la genocidul din Rwanda în care au murit 800 000 de oameni.
Alegeri libere şi corecte
Parlamentul European a reiterat sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în mai multe rezoluţii recente votate cu majorităţi largi, a subliniat Martin Schulz. El a recunoscut eforturile Guvernului din Ucraina de a trece peste diferenţe şi de a-şi reafirma autoritatea. El a salutat, de asemenea, ajutorul macroeconomic acordat Ucrainei, anunţat de Consiliul UE şi a adăugat că tarifele preferenţiale unilaterale ale UE, votate de Parlament la 3 aprilie, vor contribui de asemenea la întărirea economiei ucrainiene. Deputaţii din PE vor participa la alegerile din Ucraina din 25 mai în calitate de observatori, iar Martin Schulz şi-a exprimat speranţa că aceste alegeri vor fi libere şi corecte, marcând un nou capitol din istoria Ucrainei ca "stat liber, modern şi democratic".
Comemorarea genocidului din Rwanda
Preşedintele Martin Schulz a cerut un minut de reculegere pentru a marca a 20-a comemorare a genocidului din Rwanda în care au fost omorâţi 800 000 de oameni în 100 de zile. Comunitatea internaţională a închis ochii la asasinarea a familii întregi. “Atrocităţile împotriva oamenilor de către propriul stat nu sunt afacerile interne ale respectivului stat, iar cei responsabili pentru încălcări sistematice ale drepturilor omului trebuie traşi la răspundere, a spus Schulz, cerând ca dreptul internaţional şi Tribunalul Penal Internaţional să fie întărite în acest sens. (D.I)