x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina marchează un an de la masacrul din Bucea

Ucraina marchează un an de la masacrul din Bucea

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   09:30
Ucraina marchează un an de la masacrul din Bucea
Sursa foto: Hepta

Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executați împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești.

Forțele rusești s-au retras din acest oraș de navetiști situat la nord-vest de capitală la 31 martie 2022, la puțin peste o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

În urma lor, au lăsat în urmă scene de groază care au șocat lumea, notează AFP.

La 2 aprilie, jurnaliștii AFP au descoperit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în haine civile, unele cu mâinile legate la spate, zăcând pe o stradă din suburbie.

În timpul unei vizite la Bucea, două zile mai târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris uciderea civililor drept "genocid".

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat trupele rusești de crime de război după descoperirile de la Bucea, arătând înregistrări video și mărturii ale martorilor.

Însă Moscova neagă acuzațiile, susținând că atrocitățile de la Bucea au fost înscenate.

Mulți lideri și oficiali străini care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au făcut o oprire la Bucea.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a avut un "puternic sentiment de indignare" în timp ce se afla acolo săptămâna trecută.

După ce Rusia s-a retras din apropierea Kievului, luptele s-au mutat în sudul și în estul Ucrainei, orașul Bahmut fiind acum scena celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la invazie.

Dar, la un an după ce a fost recucerit de forțele Kievului, Bucea nu și-a uitat victimele.

Comunitatea din ceea ce a fost cândva o suburbie prietenoasă pentru familii este în reconstrucție, iar localnicii au declarat pentru AFP că "durerea dispare" și că trebuie să "continue să trăiască" în ciuda traumei lor colective.

Joi, zeci de muncitori în construcții lucrau la reconstrucția caselor și a drumurilor din oraș, care avea o populație de aproximativ 37.000 de persoane înainte de război.

Arhiereul Andriy, care conduce parohia locală, a declarat că este "important" să nu-i uităm pe cei care "nu sunt cu noi astăzi".

În săptămânile care au urmat retragerii Rusiei din alte orașe din apropierea Kievului, alte sute de cadavre au fost găsite în case, subsoluri și gropi puțin adânci în nordul țării.

Ucraina dorește să înființeze un tribunal special pentru a-i urmări în justiție pe liderii Rusiei, dar există dispute juridice complexe cu privire la modul în care ar putea funcționa.

Curtea Penală Internațională a emis la începutul acestei luni un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în timpul unei conferințe de presă de joi, a calificat scenele brutale de la Bucea drept o "provocare crudă și cinică" din partea Kievului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bucea masacru ucraina