x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev recunoaşte că în Rusia au loc asasinate politice

Medvedev recunoaşte că în Rusia au loc asasinate politice

de Sînziana Stancu    |    30 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut că în Rusia au avut loc asasinate politice, cărora le-au căzut victime şi ziarişti.



"Din nefericire, ziariştii suferă, ca şi alţi cetăţeni, din cauza activităţilor infracţionale", a declarat Medvedev, într-un interviu acordat BBC, al cărui text a fost publicat duminică pe site-ul Internet al Kremlinului, relatează AFP.  "Nu cred că este vorba în toate cazurile de acţiuni politice. Dar în unele situaţii este posibil să fie vorba despre răzbunare politică, sunt absolut sigur", a adăugat el.

CAZUL POLITKOVSKAIA
Preşedintele rus nu a ocolit cazul  celebrei ziariste Anna Politkovskaia, care lucra pentru Novaia Gazeta şi era unul dintre puţinii jurnalişti care a acoperit războiul din Cecenia. Ziarista a murit împuşcată, în liftul blocului în care locuia, în 2007. Cazul ei nu a fost elucidat nici până acum, chiar după un proces de trei luni, în care au fost aduşi doi suspecţi. Justiţia rusă a ajuns la concluzia că nici unul dintre ei nu era ucigaşul. Politkovskaia era recunoascută şi de către comunitatea internaţională, nu numai de lumea presei, ca fiind una dintre cele mai curajoase ziariste. Curajul ei de a face dezvăluiri din surse directe despre abuzurile armatei ruse, inclusiv despre cele din interiorul ei, în războiul din Cecenia, se pare că nu a fost pe placul Kremlinului. Cartea ei de referinţă despre acest subiect este "Rusia lui Putin", care a fost tradusă şi publicată în mai multe ţări, inclusiv în România.

APRECIERI PENTRU CRITICI
În luna ianuarie, anul acesta, avocatul Stanislav Markelov şi ziarista Anastasia Baburova, care lucra tot pentru bisăptămânalul Novaia Gazeta, au fost împuşcaţi mortal în centrul Moscovei.  Preşedintele Medvedev a ţinut, totuşi, să-şi exprime aprecierea pentru Novaia Gazeta, una dintre puţinele publicaţii din Rusia care îşi permit să critice deschis Kremlinul. El  a promis să acorde un interviu acestei publicaţii.

Referitor la criticile aduse justiţiei ruse că ar fi aservită politicului, Medvedev a ocolit răspunsul direct. Venind vorba despre cazul fostului director executiv al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovschi, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar recent i s-au adus şi alte acuzaţii, Medvedev a spus că este vorba strict despre fapte penale, în care "nici preşedintele, nici altcineva nu are dreptul de a se amesteca".

Opoziţia rusă şi-a pus mari speranţe că venirea lui Medvedev la Kremlin va aduce schimbări după cei opt ani de mandat ai lui Vladimir Putin, criticat de comunitatea internaţională pentru încălcarea drepturilor omului în Rusia. El a promis de altfel că va lupta pentru o justiţie independentă şi transparentă.
   

 

×
Subiecte în articol: externe medvedev