Racheta Centaur a misiunii LCROSS trimisă de NASA pe Lună pentru a da de urma apei şi-a atins ţinta, fiind propulsată în craterul Cabeus, situat în apropiere de Polul Sud al Lunii.
Racheta trasă ieri de pe sonda LCROSS a atins solul lunar la ora 14:31, ora României, informează postul american de televiziune CNN, care a transmis evenimentul în direct, în colaborare cu centrul NASA. Proiectilul avea dimensiunile unui microbuz şi cântărea 2,3 tone. După patru minute de la impact, sonda LCROSS a pornit în urma rachetei Centaur, intrând în perdeaua de praf ce s-a ridicat după explozie, pentru a culege probe cu ajutorul instrumentelor speciale cu care a fost echipată.
Datele culese sunt transmise centrului de comandă de pe Pământ, care le va analiza şi va constata dacă există sau nu apă pe Lună. LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) a fost dotată cu spectometre, camere de filmat cu infraroşu cu lungime de undă scurtă, pentru a putea pătrunde în norul dens de praf, precum şi cu radiometre. După misiune, LCROSS s-a prăbuşit şi ea pe solul lunar, aşa cum fusese programată.
SPECTACOL RATAT
Cu toate că NASA anunţase cu mare pompă tot globul că va putea urmări în direct, cu ajutorul televiziunilor din centrul său, spectacolul bombardamentului lunar, nici cea mai vagă strălucire a senzaţionalului flash de câteva secunde, despre care s-a spus că va fi vizibil şi cu telescopul de pe Terra, nu a apărut pe ecranele de la centrul NASA.
Acestea au înregistrat doar "purici" şi "bâzâituri". Specialiştii au spus însă că aparatura lor de la centru a funcţionat, dar imaginile "live" nu au putut fi transmise aşa cum se preconizase. Apoi, NASA a anunţat că va transmite pe site-ul său fotografii de la locul impactului, culese de LCROSS, însă tot ce avea până ieri după-amiază erau doar imagini dinaintea impactului. Centaur a produs în solul lunar un minicrater, cât o jumătate de piscină olimpică.
Misiunile spaţiale anterioare au identificat urme de apă pe solul lunar, dar LCROSS a fost trimisă pentru a da răspunsul final la această întrebare care frământă omenirea de atât timp.
LCROSS a fost lansată la bordul unei rachete Atlas V, de la Cap Canaveral (Florida), la 18 iunie.
Citește pe Antena3.ro