x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miting-concert uriaș în sprijinul lui Vladimir Putin. Liderul de Kremlin: Astăzi, pentru a ne apăra cultura, limba, teritoriile, cu toții, întregul nostru popor, suntem apărătorii patriei noastre

Miting-concert uriaș în sprijinul lui Vladimir Putin. Liderul de Kremlin: Astăzi, pentru a ne apăra cultura, limba, teritoriile, cu toții, întregul nostru popor, suntem apărătorii patriei noastre

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   14:01
Miting-concert uriaș în sprijinul lui Vladimir Putin. Liderul de Kremlin:  Astăzi, pentru a ne apăra cultura, limba, teritoriile, cu toții, întregul nostru popor, suntem apărătorii patriei noastre
Sursa foto: Hepta

Un mare miting-concert are loc miercuri pe stadionul Lujniki din Moscova, la care este aşteptat şi preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a susținut un discurs de câteva minute pe stadionul moscovit Lujniki, la o zi după cuvântarea-maraton către Parlament, în care a acuzat, din nou, SUA și NATO, că sunt la originea conflictului din Ucraina și a indicat că războiul va continua.

"Ne întâlnim în ajunul zilei Apărătorului Patriei. Aceste cuvinte conțin ceva imens, deosebit. Aș putea spune - ceva mistic și sfânt. Nu întâmplător, cele mai multe rugăciuni încep cu aceste cuvinte, referitoare la familie și patrie. În general, în inima noastră patria și familia sunt același lucru.

Astăzi, cu ocazia operațiunii militare speciale, ne-am adunat aici pentru acest eveniment sfânt. Ascultându-i pe cei din conducerea militară a țării (știm că) au loc lupte ale curajoșilor noștri apărători. Ne mândrim cu ei. Să strigăm în cinstea lor de trei ori ura! (...)

Voi, cei care sunteți aici, îi susțineți pe luptătorii noștri și vă mulțumesc pentru asta. Astăzi, pentru a ne apăra cultura, limba, teritoriile, cu toții, întregul nostru popor, suntem apărătorii patriei noastre. Vă felicit cu ocazia acestei sărbători, a Zilei Apărătorului patriei noastre", a spus Putin, pe stadion, înainte de intonarea imnului Federației Ruse.

El a continuat apoi afirmând „Suntem de neînvins", relatează Antena 3 CNN, care remarcă faptul că liderul rus și-a sincronizat, aparent, prezența pe stadion pentru a coincide cu ora la care, la Varșovia, are loc întâlnirea președintelui american cu liderii statelor de pe Flancul Estic al NATO.

Stire initiala Oficial, se sărbătoreşte ZIua Apărătorilor Patriei, dar concertul are loc cu două zile înainte de a se împlini un an de la invadarea Ucrainei. Un concert asemănător a fost organizat şi în martie anul trecut, la câteva săptămâni de la invadarea Ucrainei. 

Deși nu va cânta, Putin va fi aici figura centrală, la o zi după discursul maraton de două ore, în care a acuzat Occidentul că ar fi la originea conflictului armat între Moscova și Kiev și a dat semne clare că războiul va continua. 

Pentru a se asigura că evenimentul de pe stadion arată precum o mare manifestație de susținere a liderului rus, oamenii Kremlinului au recurs la două metode: aducerea forțată a angajaților din instituțiile de stat și a studenților pe stadionul Lujniki din capitala rusă și plata altor cetățeni care, în mod obișnuit, ar trebui să dea bani, ei înșiși, pentru a intra la concert.

Antena 3 CNN a relatat că plata pe cap de participant se ridică la 500 de ruble, echivalentul a aproximativ 31 de lei. Există și un cod vestimentar obligatoriu, potrivit sursei citate: participanții nu au voie în haine ale căror culori amintesc de steagul Ucrainei, adică galben și albastru.

„Vladimir Putin a ajuns la fața la faza 'Sus plăcuța, jos plăcuța'! Noi, cei care am trăit anii '80 și am fost duși pe stadioane în mod forțat să îl aplaudăm pe Nicolae Ceaușescu, știm cât de prefabricate și cât de false sunt aceste mitinguri. 

De altfel, imaginile de la mitingul de anul trecut au viralizat platforma Twitter, pentru că o bună parte dintre participanți au aruncat steagurile Rusiei pe jos și au părăsit locația discursului lui Putin cu mult înainte ca acesta să se termine.

Drept pentru care ceea ce se întâmplă astăzi este o repetiție: oameni din instituțiile de stat, aduși cu forța, care, evident, nu sunt în mare măsură convinși de ceea ce spune Putin, ci pur și simplu stau acolo de teamă sau din obediență. Este un gest de politică internă (...) menit să arate că Putin este susținut de populația Federației Ruse pentru războiul ilegal din Ucraina. 

Rusia devine a doua Coree de Nord: spectacole omagiale, lucruri absolut forțate, elemente de propagandă care să dea senzația celor care privesc la acest stat cum că liderul este susținut, că are sprijin popular, că se bucură de entuziasmul oamenilor.

Nimic mai fals. Totul este o punere în scenă absolut respingătoare. Elementele acestea de propagande de tip comunist sunt specifice anilor '50 - '60 - '70.

Așadar, Rusia vrea să se întoarcă în urmă cu multe decenii. Privește viitorul pășind spre trecut", a spus la Antena 3 CNN analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor.

 

Primele imagini de la mega-concertul de la Moscova. Poezii patriotice şi ode, în aşteptarea lui Putin

×
Subiecte în articol: vladimir putin radu tudor