Islamul ţine pasul cu noile tehnologii. Tot mai mulţi credincioşi musulmani apelează la "gadgeturi" electronice pentru a integra căt mai bine Coranul in viaţa de zi cu zi.
Islamul ţine pasul cu noile tehnologii. Tot mai mulţi credincioşi musulmani apelează la "gadgeturi" electronice pentru a integra căt mai bine Coranul in viaţa de zi cu zi.
Islamul şi noile tehnologii fac casă bună impreună, credincioşii musulmani arătăndu-se tot mai interesaţi de a consulta Coranul in format electronic, de a asculta slujbele la căşti atunci cănd n-au timp să ajungă la moschee sau de a trimite SMS-uri "islamo-compatibile".
EGIPTUL E FRUNCEA. Producătorii acestor aparate (in speţă firme din China) au găsit şi cel mai fertil teren pentru a-şi extinde afacerea. Se pare că egiptenii sunt cei mai deschişi ideii de a impăca religia cu tehnologia, informează AFP. Mai ales cănd achiziţiile au atătea calităţi: sunt practice, ieftine şi iau ochii.
Mulţi şoferi de taxi din Cairo şi-au dotat deja autoturismele cu dispozitive cu ajutorul cărora pasagerii pot asculta rugăciuni in timp ce se deplasează dintr-un loc in altul. "Ca bun musulman ce sunt, consider că ascultănd aceste rugăciuni imi incep ziua cum nu se poate mai bine", este de părere unul dintre clienţi.
Un dispozitiv mai elaborat, botezat "Ayat", ii permite utilizatorului să ştie exact căte temenele are de făcut pe parcursul unei anumite rugăciuni. La o adică, poate servi şi ca mijloc de a memora versete din Coran. "Ayat" este ceva mai scump, putănd fi achiziţionat contra echivalentului sumei de 50 de euro. Inainte de a-l lansa pe piaţă, producătorul a obţinut acordul celei mai inalte autorităţi sunnite, precum şi aprobarea muftiului Egiptului. Această autoritate religioasă interzisese in 2005 folosirea unor versete din Coran pe post de sonerie pentru telefoanele mobile, spunănd că acestea "aruncă in derizoriu Cartea Sfăntă".
Acum, contra unei sume ce depăşeşte 150 de euro, credincioşii musulmani pot cumpăra varianta digitală a Coranului. Ceva mai ieftine sunt deşteptătoarele care anunţă cele cinci rugăciuni cotidiane sau busolele electronice care indică direcţia in care se află Mecca, locul de pelerinaj al musulmanilor.
EXHIBIŢIONISM? "Aceste aparate sunt semnul unei religii exhibiţioniste, fetişiste, preocupate de aparenţe, nu ale unei religii meditative şi filosofice", este de părere sociologul şi jurnalistul Dalal al-Bizri. Pentru cercetătorul Saadeddine Ibrahim, fenomenul ilustrează perfect "naivitatea cumpărătorilor şi inteligenţa speculativă a comercianţilor".