x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Negocierile petru Transnistria continuă în formatul 5 + 2

Moldova / Negocierile petru Transnistria continuă în formatul 5 + 2

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Sep 2008   •   00:00
Moldova / Negocierile petru Transnistria continuă în formatul 5 + 2

Negocierile pentru Transnistria vor continua în actualul lor format 5+2, a anunţat reprezentantul special al preşedinţiei finlandeze a OSCE, Heikki Talvitie, luni seara, la Viena, după reuniunea mediatorilor şi observatorilor în reglementarea transnistreană.

Negocierile pentru Transnistria vor continua în actualul lor format 5+2, a anunţat reprezentantul special al preşedinţiei finlandeze a OSCE, Heikki Talvitie, luni seara, la Viena, după reuniunea mediatorilor şi observatorilor în reglementarea transnistreană.

 

DIALOG DEBLOCAT. "Toţi participanţii la întrevedere au acceptat să înceapă discuţiile asupra statutului regiunii transnistrene în formatul 5+2 şi vor încerca să convingă părţile în conflict să participe activ", îl citează pe diplomatul finlandez un comunicat de presă al OSCE. Formatul 5+2 include Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, SUA şi UE ca observatori, plus părţile implicate în conflict: Chişinău şi Tiraspol. Ideea modificării actualului format de negocieri în problema Transnistriei a apărut la întîlnirea de săptămîna trecută de la Soci a liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, cu şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov. După această întîlnire, Smirnov a anunţat că va debloca discuţiile cu Chişinăul, dar va continua negocierile într-un alt format, aşa-numitul format 2+1, între Chişinău, Tiraspol şi Moscova. Înaintea reuniunii de la Viena, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, a criticat dur propunerea, inclusiv pentru faptul că formatul 2+1 a eşuat în 2003 prin respingerea de către Chişinău a planului Kozak de federalizare a Republicii Moldova.

 

INTERESE. În urmă cu două săptămîni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov sugera că negocierile în problema Transnistriei trebuie reluate doar în baza planului Kozak al Federaţiei Ruse, care prevedea, între altele, drept de veto pentru Transnistria în chestiuni de politică internă şi externă ale viitorului stat reîntregit şi staţionarea pentru 20 de ani a trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.  În replică, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat că poziţia Republicii Moldova se rezumă la principiile stabilite în legea din iunie 2005 privind statutul Transnistriei – o soluţie care prevede păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, autonomie largă acordată regiunii transnistrene şi retragerea necondiţionată a trupelor ruse. Un consilier al lui Talvitie  a declarat luni că nu a fost stabilită nicio dată pentru începerea negocierilor directe între Chişinău şi Tiraspol, dar, potrivit oficialului, OSCE se aşteaptă ca discuţiile să poată începe cel mai devreme în octombrie."Evident, criza din Georgia a fost un factor", a declarat consilierul Mikko Kivikoski, întrebat ce a făcut posibil acest acord. "Mesajul vine din diferite părţi şi sugerează că toată lumea este gata să discute", a spus Kivikoski. "Lucrul important este că avem un acord în rîndul mediatorilor şi observatorilor pentru ca discuţiile despre statut să înceapă cu adevărat", a adăugat el. "Desigur, va fi un drum dificil şi nu va fi uşor, dar cel puţin acum părţile se mişcă", a conchis oficialul.

 

×
Subiecte în articol: externe moldova