x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO nu intenţionează să intervină în Siria

NATO nu intenţionează să intervină în Siria

de Marina Constantinoiu    |    18 Ian 2012   •   21:00

NATO nu se pregateste si nu intentioneaza sa intervina in Siria, printr-o actiune similara celei angajate in 2011, in Libia. Declaratia a fost facuta intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles, la sfarsitul reuniunii ministrilor Apararii din cele 28 de state membre, relateaza Radio Romania Actualitati.
In ultimele luni, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat constant ca organizatia nu intentioneaza sa lanseze vreo operatiune militara in Siria, dar, chiar si asa, secretarul Consiliului Rus de Securitate, Nicolai Patrusev, a afirmat ca detine informatii potrivit carora NATO si statele arabe din Golf pregatesc un scenariu similar celui din Libia, respectiv, o interventie militara directa in Siria. Tocmai de aceea, declaratiile de dupa reuniunea NATO de azi sunt importante, pentru ca au avut menirea de a risipi inca o data zvonurile lansate de la Moscova.
Prima reuniune a anului la NATO si prima intalnire a comitetului militar, prezidata de noul sau sef, generalul danez Knud Bartels, a dat startul reuniunilor pregatitoare pentru summitul de la Chicago, din luna mai - evenimentul cel mai important la NATO si cel spre care se indreapta toate eforturile. Generalul Bartels a spus ca la intalnirea avuta de sefii statelor majore cu secretarul general Anders Fogh Rasmussen, acesta le-a prezentat asteptarile sale de la comitetul militar in perspectiva summitului. Vor fi putine oportunitati pentru a pune la punct toate detaliile necesare pentru a face din summitul de la Chicago un succes, iar generalul Bartels a si anuntat reuniunile pregatitoare. Este vorba de intalnirea ministrilor Apararii, la inceputul lunii viitoare, o reuniune comuna a ministrilor Apararii cu cei de Externe, in aprilie, si inca o intalnire a comitetului militar la sfarsitul lunii aprilie. Nu avem mult timp la dispozitie si va trebui sa lucram repede, pentru a fi siguri de succes, a apreciat generalul Knud Bartels. Marile teme ale summitului de la Chicago sunt imunatatirea relatiilor cu tarile partenere din nordul Africii si cu cele riverane Marii Mediterane, Afganistanul, dezvoltarea capacitatilor de aparare ale Aliantei si sistemul de aparare antiracheta. La reuniunea cu tarile din dialogul mediteranean membri comitetului militar al NATO au discutat despre situatia din regiune si in particular din Siria si influenta crizei siriene in plan regional. Seful comitetului militar a negat ca ar exista vreo intentie la NATO pentru o interventie militara in Siria, pe modelul celei din Libia.
"Tarile Dialogului mediteranean si-au exprimat nelinistea pentru tulburarile la care asistam in regiune, fie ca este vorba de tarile din Magreb sau de Orientul Mijlociu, dar nu a fost discutata niciun fel de interventie militara si nu exista la NATO nicio planificare, nicio idee de interventie in Siria', spune Knud Bartels.

×
Subiecte în articol: nato siria libia interventie militara