x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy, calomniat

Nicolas Sarkozy, calomniat

de Sînziana Stancu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Fostul premier francez Dominique de Villepin va trebui să răspundă în justiţie entru acuzaţiile de complicitate la denunţ calomnios faţă de 40 de părţi civile, ntre care se află şi preşedintele Franţei.

Villepin va apărea mai întâi în faţa unui tribunal corecţional, fiind acuzat de “complicitate la denunţ calomnios”. Decizia judecătorilor Jean-Marie d’Hui şi Henry Ponce pune capăt unei anchete ce a durat patru ani, într-un dosar ce a devenit afacere de stat şi punct culminant al confruntării dintre Dominique de Villepin şi Nicolas Sarkozy. Afacerea datează din timpul când ambii erau membri ai Guvernului în perioada mandatului prezidenţial al lui Jacques Chirac. Procesul va începe în 2009.

ADEVĂR DETURNAT
De Villepin e bănuit că a participat în campania de destabilizare a lui Sarkozy, contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din 2007, pe care l-a acuzat că deţine conturi ilegale la compania luxemburgheză Clearstream. În 2004, mai multe scrisori anonime, conţinând copii false ale unor extrase de cont, au fost trimise judecătorului Van Ruimbeke. El a primit lista cu conturi ilegale deţinute de mai multe personalităţi, conturi provenite din comisioane mascate pentru vânzarea, în 1991, a unor fregate către Taiwan, între aceste persoane figurând şi actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. În afară de personalităţi politice, lista conţinea şi nume ale unor cunoscuţi oameni de afaceri, precum şi ale unor industriaşi. Potrivit acuzaţiilor din dosarul “Clearstream”, instrucţiunile de trimitere a listei cu aceste nume judecătorilor fuseseră date de însuşi Villepin, după o întâlnire pe care o avusese la data de 9 ianuarie 2004, în biroul său din Ministerul de Externe, cu generalul Rondot şi cu un alt responsabil francez, care este acuzat acum ca şi fostul premier Jean-Louis Gergorin. După ce a primit acuzaţiile, marţi seară Villepin a declarat, într-un comunicat citat de Le Figaro, că “nimic nu justifică această decizie” şi că, “de-a lungul anchetei, adevărul faptelor şi al dreptului au fost deturnate în beneficiul unei singure părţi civile, care este astăzi preşedintele Republicii”. De Villepin a fost secretar general al Preşedinţiei franceze între 1995 şi 2002, apoi ministru de Externe, prezentând, în februarie 2003, la ONU, refuzul Franţei de a participa la războiul din Irak. În 2004 a devenit ministru de Interne şi a preluat postul de prim-ministru după un an. Judecătorii d’Huy şi Pons au semnat şi o ordonanţă controversată, prin care li s-a interzis avocaţilor tuturor părţilor implicate în dosarul Clearsream cele aproximativ 2.000 de pagini ale “carnetelor lui Yves Bertrand, fostul şef al serviciilor secrete până în 2004, ce conţineau informaţii “delicate” despre afacere.

×
Subiecte în articol: externe