Al doilea mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană a detectat o nouă creștere a focarelor de gripă aviară în ultimele luni, după ce anul acesta a înregistrat cel mai grav val de îmbolnăvire din istorie, cu aproximativ 22 de milioane de păsări sacrificate, relatează Reuters.
Între 1 august și 8 noiembrie, 49 de focare de gripă aviară au fost detectate în fermele franceze, cu un număr mare și în creștere de cazuri descoperite la păsările domestice din curți și în rândul păsărilor sălbatice, a declarat ministerul Agriculturii.
"Într-un context marcat de o persistență fără precedent a virusului în mediu și de o puternică activitate migratoare a păsărilor sălbatice, este esențial să se consolideze măsurile de prevenire pentru a evita contaminarea fermelor avicole", a precizat ministerul într-un comunicat.
Nivelul de risc "ridicat", care fusese anterior de "moderat", implică faptul că toate păsările de curte ar trebui să fie ținute în interiorul fermelor și că ar trebui luate măsuri de securitate suplimentare pentru a evita răspândirea bolii.
Europa s-a confruntat în acest an cu cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, cu aproape 50 de milioane de capete de păsări sacrificate, iar persistența virusului în timpul verii a crescut riscul unor infecții pe scară largă în sezonul următor, a declarat luna trecută Agenția pentru Siguranța Alimentară a UE (EFSA).
Gripa aviară lovește, de obicei, în lunile de toamnă și de iarnă. Aceasta se transmite prin fecalele infectate ale păsărilor sălbatice migratoare sau prin contactul direct cu furajele, hainele și echipamentele contaminate sau prin aer.
(sursa: Mediafax)