Coreea de Nord trebuie sa renunte la lansarea rachetei sale daca aspira la un "viitor pasnic" pentru locuitorii sai, a declarat secretarul de Stat american Hillary Clinton, transmite AFP. Intre timp, nord-coreenii au inceput sa alimenteze cu carburant racheta pe care vor sa o lanseze.
"Desfasuram consultari stranse (cu partenerii nostri) si in cadrul Natiunilor Unite la New York si vom lua masurile care se impun", a spus Clinton in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau japonez Koichiro Gemba la Washington.
"Daca Coreea de Nord aspira la un viitor pasnic si mai bun pentru poporul sau, trebuie sa nu continue cu o noua lansare care reprezinta o amenintare pentru securitatea regionala", a precizat secretarul de Stat.
Clinton si Gemba au reafirmat ca lansarea constituie incalcarea rezolutiilor 1718 si 1874 ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Gemba a evocat de asemenea "demersurile care se impun", in cazul in care Coreea de Nord va lansa efectiv satelitul intre 12 si 16 aprilie.
In timp ce amenintarile din partea SUA si a aliatilor lor sud-coreeni si japonezi, nord-coreeni au inceput alimentarea cu carburant a rachetei.
"Injectam carburantul in momentul in care vorbim. Acest lucru a inceput", a declarat Paek Chang-Ho, directorul Centrului de control al satelitilor, la periferia Phenianului.
Un grup de zeci de jurnalisti straini a fost autorizat pentru prima data sa viziteze acest centru pazit de armata, intr-o operatiune de transparenta menita, potrivit Phenianului, sa dovedeasca faptul ca este vorba despre o lansare civila si nu de un tir de racheta.
Umplerea rezervoarelor rachetei "va fi incheiata intr-un viitor apropiat", a declarat Paek, care a confirmat ca satelitul de observare a Pamantului Kwangmyongsong-3 (Steaua stralucitoare) a fost deja instalat marti la cel de-al treilea si ultimul etaj al rachetei Unha-3.
Satelitul trebuie plasat pe orbita la o altitudine de 500 de kilometri.
Acest paralelipiped de 100 de kilograme, cu cinci antene si cu panouri solare menite sa il alimenteze cu electricitate, va fi dotat cu o camera de rezolutie la sol de 100 de metri. El va trebui sa furnizeze informatii despre recoltele, padurile si resursele naturale ale Coreei de Nord.
Fortele armate japoneze, ca si cele sud-coreene, sunt in stare de alerta si au subliniat ca vor dobori racheta de indata ce s-ar abate, cat de putin, de la traiectorie. Ingrijorarea este justificata si de faptul ca nord-coreenii au mai incercat, de doua ori, sa plaseze sateliti pe orbita, dar au esuat de fiecare data.