x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia a renunţat definitiv la vaccinul AstraZeneca

Norvegia a renunţat definitiv la vaccinul AstraZeneca

13 Mai 2021   •   08:30
Norvegia a renunţat definitiv la vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Norvegia va renunţa definitiv la vaccinul AstraZeneca şi va menţine suspendarea pentru serul Johnson & Johnson pe care îl va folosi doar pentru cei care se oferă voluntar, a anunţat guvernul norvegian, relatează Le Figaro.

Premierul Erna Solberg a justificat aceste măsuri prin riscurile rare, dar grave de complicaţii după administrarea acestor vaccinuri, care utilizează aceeaşi tehnologie bazată pe adenovirus şi la care Danemarca a renunţat complet.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă continuarea utilizării acestora, considerând că beneficiile lor sunt mult mai mari decât riscurile.

Norvegia suspendase pe 11 martie utilizarea vaccinului AstraZeneca după apariţia cazurilor de tromboză atipică şi nu a început vaccinarea cu serul Johnson & Johnson. Chiar dacă menţine decizia de suspendare, Oslo refuză să renunţe la acest vaccin.

„Vrem să punem în aplicare stocuri de urgenţă pe care să le putem folosi dacă infecţiile cresc sau dacă există eşecuri în livrările de la alţi producători de vaccinuri”, a spus premierul Solberg.

Din 135.000 de administrări făcute în Norvegia până la jumătatea lunii martie cu vaccinul AstraZeneca, au fost raportate 8 cazuri de tromboză severă, dintre care patru letale, de obicei la persoane relativ tinere şi sănătoase.

Un studiu la scară largă, realizat în Danemarca şi Norvegia, a constatat recent o uşoară creştere a frecvenţei cheagurilor de sânge la persoanele care au primit serul AstraZeneca.

Slovacia a suspendat marţi vaccinările cu prima doză de vaccin AstraZeneca, după ce a anunţat că examinează cazul unui pacient care a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit serul.

„Numai persoanele care aşteaptă a doua doză sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca. Utilizarea serului acestei companii cu prima doză a fost suspendată”, a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Tot marţi marţi, multe state braziliene au anunţat că au suspendat vaccinarea femeilor însărcinate cu serul AstraZeneca.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: astra zeneca