x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia: Anders Breivik va fi judecat în aprilie

Norvegia: Anders Breivik va fi judecat în aprilie

de Marina Constantinoiu    |    14 Noi 2011   •   15:27

Procesul extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, autorul atacurilor de la 22
iulie de la Oslo, va incepe la 16 aprilie 2012, a anuntat luni tribunalul din capitala norvegiana, citat de AFP.

Organizarea unui proces presupune totodata ca Breivik sa fie recunoscut responsabil din punct de vedere penal de catre doi experti psihiatri care urmeaza sa-si prezinte concluziile pana la data de 30 noiembrie.

Durata unui astfel de proces este estimata acum la circa 10 saptamani, a declarat Geir Engebretsen, grefier la tribunalul din Oslo, precizand ca datele au fost
stabilite de comun acord cu apararea si acuzarea. Procesul va avea loc la tribunalul din Oslo, dar va fi retransmis in mai multe tribunale din tara pentru a le permite familiilor victimelor atentatelor din capitala norvegiana, provenind din mai multe regiuni ale Norvegiei. Breivik va putea fi mentinut in arest provizoriu timp de inca 12 saptamani. O mentinere in detentie asortata cu un control strict al vizitelor si al corespondentei sale timp de opt saptamani, precum si interdictia de a avea acces la presa in primele patru saptamani, a anuntat judecatorul Torkjel Nesheim.

Luni a fost prima audiere publica a lui Breivik de la atacurile pe care le-a comis, soldate cu moartea a 77 de oameni. Pe toata durata audierii acuzatul a fost senin si linistit, de cateva ori intorcand capul spre public. A cerut chiar voie sa se adreseze familiilor victimelor si supravietuitorilor atacurilor, care se aflau in sala alaturi de jurnal sti si de membri ai publicului, dar cererea sa a fost refuzata de judecator. El a recunoscut ca este autorul atentatului cu bomba de la sediul Guvernului norvegian si al atacului armat de pe insula Utoya, din apropiere de Oslo, dar a refuzat sa se declare vinovat din punct de vedere penal, contestand, totodata, legitimitatea tribunalului din Oslo de a-l judeca.






×