x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Notă roşie şi mandat de arestare pentru Silviu Ionescu

Notă roşie şi mandat de arestare pentru Silviu Ionescu

de Sînziana Stancu    |    09 Apr 2010   •   00:00

Autorităţile din Singapore au emis mandat de arestare pe numele diplomatului român Silviu Ionescu, iar Interpolul, o notă roşie pentru arestare şi extrădare.

Potrivit Ministerului de Externe din Singapore, Interpolul a emis o notă roşie împotriva diplomatului Silviu Ionescu, învinuit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, în urma accidentului din 15 decembrie 2009, în care trei pietoni au fost loviţi de o maşină a Ambasadei României din Singapore, una dintre victime - un bărbat de 30 de ani - murind după zece zile de la accident, din cauza rănilor grave. Fostul însărcinat cu afaceri în Singapore a negat iniţial că se afla la volanul maşinii ambasadei, susţinând, după rechemarea de la post, că una dintre maşinile ambasadei fusese furată. Ionescu a fost rechemat în România la începutul anului, iar autorităţile române şi singaporeze au hotărât crearea unui grup de lucru comun pentru investigarea accidentului în luna februarie, înaintând autorităţilor din Singapore o propunere în acest sens, comisia probatorie ce se va ocupa de acest caz urmând să-şi înceapă activitatea până la începutul lunii mai. În paralel, Ministerul român de Externe a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei la începutul anului să deschidă o anchetă în acest caz.


AMBASADORUL, LA EXPLICAŢII

Astăzi (vineri, n.r.), "ambasadorul României în Japonia, acreditat şi în Singapore, Aurelian Neagu, a prezentat, în cadrul unei audienţe la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore, acţiunile întreprinse de autorităţile competente din România pentru investigarea, potrivit legii, a domnului Silviu Ionescu", potrivit unui comunicat al MAE român. Ambasadorul român le-a promis autorităţilor singaporeze "angajamentul României de a sprijini soluţionarea cât mai rapidă a acestui caz şi a subliniat că toate declaraţiile publice ale lui Silviu Ionescu angajează doar responsabilitatea sa personală şi nu reprezintă poziţia MAE român sau a autorităţilor române", precizează acelaşi comunicat. Totodată, ministerul a mai precizat că s-a luat "decizia suspendării raporturilor de muncă în conformitate cu prevederile art. 60 din Legea 269/2003 (Statutul Corpului diplomatic şi consular al României)", se arată, de asemenea, în comunicat.


Cronologia MAE român a principalelor acţiuni întreprinse de autorităţile române în acest caz, expuse şi în cadrul audienţei:
- La 5 ianuarie 2010, Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să investigheze accidentul în care a fost implicată o maşină a reprezentanţei diplomatice a României din Singapore din data de 15 decembrie 2009.
- La 6 ianuarie 2010, Parchetul a deschis un dosar penal, în urma sesizării MAE.
- La 11 ianuarie 2010, autorităţilor judiciare din Singapore li s-a cerut să furnizeze toate informaţiile deţinute în ceea ce priveşte accidentul menţionat mai sus. Solicitarea a fost transmisă prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională (Biroul din România al Interpol şi, respectiv, Biroul din Singapore al Interpol).
- La 26 ianuarie 2010, Ministerul Afacerilor Externe al României a răspuns pozitiv întrebării transmise de Interpol Singapore, respectiv dacă autorităţile judiciare din România au competenţa legală de a investiga, judeca şi condamna cetăţeni români pentru infracţiuni comise în afara ţării.
- La 29 ianuarie 2010, Interpol Singapore a transmis Parchetului o serie de informaţii generale şi a informat că date adiţionale vor fi furnizate numai în legătură cu solicitările care ar urma să fie făcute de Coroner's Court.
- La 2 februarie 2010, domnul Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmărire penală de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. În consecinţă, raporturile de muncă cu MAE ale domnului Silviu Ionescu au fost suspendate, potrivit legii române, până la finalizarea investigaţiei. Autorităţile din Singapore au fost informate corespunzător.
- La 11 februarie 2010, ministrul român al Justiţiei i-a adresat ministrului singaporez al Justiţiei, prin comisia rogatorie internaţională, o serie de solicitări specifice pentru respectarea întru totul a prevederilor procedurale ale legislaţiei române.
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României a participat la procedura Coroner's Inquiry (3-10 martie 2010). I-au fost acordate în mod informal documente pentru o mai bună înţelegere şi urmărire a procedurii în curs. Nu a fost făcută precizarea că documentele amintite ar fi un răspuns oficial la solicitarea ministrului român al Justiţiei, menţionată mai sus; de altfel, acestea nu puteau fi luate în considerare ca atare, conform procedurii internaţionale în astfel de cazuri.
- La 16 martie 2010, a fost primit un răspuns preliminar al Ministerului de Justiţie singaporez, prin care a fost afirmată disponibilitatea autorităţilor din Singapore, în conformitate cu legislaţia singaporeză, de a colabora întru totul cu Parchetul din România pe parcursul anchetei desfăşurate de această instituţie. Detaliile suplimentare privind cooperarea urmau să fie stabilite la o dată ulterioară.
- 9 aprilie 2010 , autorităţile din România aşteaptă în continuare un răspuns oficial, formal, la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională adresate de ministrul român al Justiţiei către ministrul singaporez al Justiţiei la data de 11 februarie 2010.

×
Subiecte în articol: externe