Proaspăt constituita echipă de comisari europeni, condusă de Jose Manuel Barroso, a fost votată ieri de Parlamentul European reunit în plen la Strasbourg.
În favoarea noii Comisii Europene au votat 488 de parlamentari, în timp ce 137 au votat împotrivă şi 72 s-au abţinut. Fiecare din cei 27 de comisari, reprezentând ţările membre ale Uniunii Europene, fusese audiat înainte în PE, pentru acordarea portofoliilor, informează BBC online. Votul parlamentar fusese amânat cu trei luni, pentru că Tratatul de la Lisabona, care a reformat instituţiile europene pentru comunitatea extinsă la 27 de membri, nu fusese ratificat până în noiembrie de toate ţările UE.
SCHIMBĂRI
Votul deschide calea intrării în funcţiune a noii echipe, condusă de portughezul Barroso, care îşi începe astfel al doilea mandat de cinci ani de preşedinte al Comisiei Europene, considerată "braţul executiv" al UE. Noii comisari vor depune jurământul în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, iar prima reuniune a Colegiului lor va avea loc la 17 februarie. A fost ultima oară când membrii PE au votat pentru o Comisie cu candidaţi proveniţi din fiecare stat membru, pentru că noul Tratat al UE prevede reducerea numărului de comisari până în 2014. Parlamentarii europeni nu-şi pot exercita votul asupra fiecărui comisar în parte, ci asupra întregii echipe. Ei pot provoca însă schimbări în componenţa CE, aşa cum s-a întâmplat în 2004.
Comisarul Cioloş se visează preşedintele României
Un agent de lobby pentru Asociaţia Fermierilor Irlandezi susţine că românul Dacian Cioloş, noul comisar european pentru Agricultură, are ambiţii să devină preşedintele României.
Reprezentantul la Bruxelles al Irish Farmers Association, influentul Michael Treacy, a declarat publicaţiei Irish Independnt că Cioloş ar fi tentat să devină preşedintele României la viitoarele alegeri. Nu este însă pentru prima oară când comisarul român intră în vizorul presei irlandeze, mai ales după ce el a obţinut, cu succes, la data de 15 ianuarie un portofoliu atât de important şi de râvnit în Comisie, cum este cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, primind în unanimitate avizul favorabil din partea comisiei de specialitate din PE, unde a fost audiat. Irlandezii şi-au exprimat temerile că Cioloş ar putea fi tentat să concentreze fondurile europene pentru agricultură către ţările din estul Europei, dat fiind că şi el provine dintr-o asemenea ţară. Treacy a făcut aceste declaraţii în contextul unor discuţii privind reforma Politicii Agricole Comune şi sistemul de plată unică pe fermă (Single Farm Payment). La rândul său, europarlamentarul scoţian din cadrul Comitetului pentru Agricultură, George Lyon, a subliniat că orice reformare a acestui sistem trebuie să se producă în etape.
Citește pe Antena3.ro