x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul preşedinte al Mexicului nu vrea gărzi de corp

Noul preşedinte al Mexicului nu vrea gărzi de corp

04 Iul 2018   •   14:46
Noul preşedinte al Mexicului nu vrea gărzi de corp

Noul preşedinte al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a afirmat că nu îşi doreşte gărzi de corp, în ciuda faptului că acesta doar ce a fost ales preşedinte într-o ţară în care conflictele din jurul drogurilor au dus la moartea a peste 200.000 de persoane în puţin peste un deceniu, scrie The Guardian.

“Nu vreau gărzi de copr, ceea ce înseamnă că cetăţenii vor avea grijă de mine şi mă vor proteja”, a spus Lopez Obrador, sau Amlo, aşa cum este cunoscut, în momentul în care s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, pentru a discuta despre tranziţie.

Amlo, politician de stânga în vârstă de 64 de ani, a repetat, astfel, un angajament făcut în timpul istoricei sale campanii prezidenţiale.

“Nu vreau să merg înconjurat de gărzi de corp. Vreau ca voi să aveţi grijă de mine, vreau ca poporul să îmi poarte de grijă”, a spus Amlo în timpul campaniei din luna mai.

Un analist politic de la Centrul de Cercetare Economică şi Învăţământ din Mexic, Jose Antonio Crespo, a numit decizia lui Amlo “o acţiune absolut iresponsabilă”.

Printre promisiunile lui Amlo din timpul campaniei se numără:

  • Refuzul de a locui în opulenta casa prezidenţială din Mexico City, Los Pinos. “Nu voi locui în niciun conac”, a spus acesta. De asemenea, Amlo a promis că va transforma clădirea într-un centru de artă pentru “oamenii din Mexic”.
  • Promisiunea de a vinde avionul prezidenţial şi interzicerea ca oficialii de top să circule prin ţară cu elicoptere sau avioane private. “Toate astea se vor sfârşi... nu putem să avem un guvern bogat şi oameni săraci”, a spus acesta.
  • Tăierea salariului prezidenţial şi a celor pe care îi numeşte “birocraţia de aur”. “Voi câştiga jumătate din ce câştigă Pena Nieto... şi vom reduce salariile celor care se află în vârf, pentru a putea să creştem salariile celor de jos”, a promis Amlo. “Profesorii vor câştiga mai mult, asistentele, doctorii, îngrijitorii, poliţia, soldaţii, marinarii... fermierii”.
×