x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul sef Hamas, ucis de o racheta

Noul sef Hamas, ucis de o racheta

19 Apr 2004   •   00:00

La o luna dupa uciderea fondatorului si liderului spiritual al Hamas, armata israeliana l-a lichidat, sambata, si pe inlocuitorul lui: Abdel Aziz al Rantissi.


Hamas: uite seful, nu e seful!

Hamas a mai pierdut un lider. La mai putin de o luna dupa ce fondatorul si liderul spiritual al gruparii radicale islamiste a fost ucis intr-un raid israelian, palestinienii au ramas sămbata si fara noul lider, Abdelaziz al-Rantissi.

Anca Aldea

Cel putin doua rachete au fost lansate dintr-un elicopter israelian asupra autoturismului lui Rantissi. Liderul Hamas a murit căteva ore mai tărziu, la spital. Israelul a repetat scenariul. La 22 martie, fortele israeliene l-au ucis pe fondatorul Hamas, seicul Ahmed Yassin.

PROLOG. Atacul de sămbata din Făsia Gaza, in care si-au pierdut viata soferul si un bodyguad ai lui Rantissi, a avut loc la numai căteva ore dupa ce un tănar palestinian de 22 de ani s-a detonat la intrarea in zona industriala Erez (la nord de Gaza), unde lucreaza circa 6.000 de palestinieni. Atentatul premergator asasinarii lui Rantissi a fost revendicat deopotriva de Hamas si de Brigazile Martirilor Al-Aqsa.

Israelul nu este la prima tentativa de asasinare a lui Rantissi. La 10 iunie 2003, trei elicoptere Apache au lansat sapte rachete asupra masinii liderului palestinian, intr-o zona aglomerata din orasul Gaza. Rantissi a scapat ranit la piciorul drept, iar doi trecatori au murit pe loc.

CONDAMNARE. Strategia Israelului de a elimina liderii palestinieni este criticata de comunitatea internationala, care spera intr-o solutionare a conflictului din Orientul Mijlociu. Rantissi, care fusese numit liderul Hamas in urma cu o luna, declarase recent ca presedintele Bush a intors fata de la Dumnezeu sprijinind Israelul in actiunile sale impotriva palestinienilor.

Asasinarea lui Rantissi a fost condamnata de comunitate internationala, mai putin de Casa Alba, care considera ca „Hamas este o miscare terorista, iar Israelul are dreptul sa se apere".

Ghidul suprem al Fratilor musulmani din Egipt a facut apel la tarile arabe sa boicoteze Israelul si SUA. In timp ce Israelul a insistat asupra necesitatii de anihilare a terorismului in regiune, premierul palestinian Ahmad Qorei a declarat ca asasinatul de sămbata este rezultatul direct al incurajarii Statelor Unite in favoarea statului evreu.

Mii de palestinieni au participat ieri la funerariile liderului Hamas, iar in taberele de refugiati din Liban, palestinienii au iesit in strada, pentru a condamna asasinatul. Presedintele Arafat a declarat trei zile de doliu national in teritorii, in timp ce Israelul a ridicat ieri starea de alerta, de teama unor atentate antiisraeliene, ca replica la uciderea liderului miscarii radicale palestiniene.


Inca un sef, dar „la secret"

Potrivit ziarului israelian Ha’aretz, conducerea Hamas l-a numit deja pe noul lider al miscarii, dar, din motive de securitate, identitatea lui nu a fost dezvaluita. Posibilii succesori ai lui Rantissi ar fi Ismail Haniya, un purtator de cuvant al Hamas, sau Khaled Masha’al, seful biroului politic al Hamas din Damasc. Haniya a declarat insa ca noul lider este Masha’al, el insusi tinta unei tentative de asasinare in 1997, in Iordania, cand agenti ai serviciului israelian Mossad au incercat sa-l otraveasca.

×
Subiecte în articol: externe israelul hamas rantissi