x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O bursă de...100.000 de dolari pentru a renunţa la studii!

O bursă de...100.000 de dolari pentru a renunţa la studii!

01 Sep 2014   •   18:33
O bursă de...100.000 de dolari pentru a renunţa la studii!

Un antreprenor din Silicon Valley consideră că universităţile sunt cele care distrug proiectele de antreprenoriat ale studenţilor. El a creat o bursă pentru a le permite studenţilor să-şi lase baltă studiile, pentru a se putea consacra proiectelor personale. Şi uite aşa a apărut ideea unei burse de 100.000 de dolari pentru încetarea studiilor, scrie Le Figaro. Un acord tentant, nu? Din păcate, proiectul lui Peter Thiel, cofondatorul PayPal şi figură marcantă a Silicon Valley, nu este pentru a-i face pe studenţi să profite mai abitir de vacanţă. Şi încă una de lux!

Prin intermediul fundaţiei sale, el finanţează proiecte inovatoare ale unor studenţi străluciţi, dar cu o singură condiţie: ca aceştia din urmă să abandoneze universităţile pentru a se consacra pe deplin proiectelor lor.

Kaushik Tiwari este unul dintre laureaţii bursei fundaţiei Thiel. Proiectul său ar putea participa la îmbunătăţirea sistemului de sănătate din Statele Unite. “Eu nu vreau doar să creez o a n-a aplicaţie”, explică tânărul american. “Eu vreau să fac ceva care să aibă un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor şi sănătatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Omenirea în ziua de azi”. Concret, el vrea să creeze o platformă de schimb de informaţii pe Internet între medicii generalişti, specialişti şi spitale. Proiectul său a convins Fundaţia Thiel.

Douăzeci de câştigători
Tânărul a primit o bursă de 100.000 de dolari pentru a-şi putea realiza proiectul. Dar cu o condiţie, şi nu una mică. El a fost obligat să părăsească foarte prestigioasa universitate din Columbia, unde studia ştiinţele şi informatica. În iunie, el s-a mutat la San Francisco, într-o locuinţă pe care o împarte cu alţi câştigători ai bursei. “Toată lumea merge la universitate, după bac. Dar la un moment dat mi-am zis că pentru mine nu are sens”, explică el. Locuieşte împreună cu alţi 20 de câştigători ai bursei.

Lucy Guo, informaticiană talentată, concepe programe educative. Ea recunoaşte că decizia sa de a înceta studiile nu a convenit apropiaţilor săi. “Părinţii mei n-au fost fericiţi că voi câştiga această bursă”, recunoaşte ea. “Ei cred că, dacă eu nu voi obţine o diplomă, voi sfârşi prin a ajunge în stradă”, mai spune aceasta.

“Duşmanul inovaţiei”
Aflat la originea acestei burse, miliardarul Peter Thiel, care consideră, nici mai mult, nici mai puţin decât că universitatea a devenit duşmanul inovaţiei, spune că vrea ca aceşti tineri să aibă timpul necesar concentrării asupra proiectelor lor, fără a întâmpina piedici şi mai ales fără a acumula datorii, explică Danielle Strachman, directoare a programului “Thiel Fellowship”. “Tinerii din Statele Unite se îndatorează pentru a merge la universitate şi acest lucru îi împiedică în proiectele lor inovatoare, pentru că ei au nevoie de un loc de muncă pentru a-şi putea achita împrumuturile contractate pentru studii”, completează aceasta.

Cu toate astea, Kaushik rămâne prudent. El intenţionează să îşi reia studiile peste doi ani, dacă proiectul la care se concentrează în prezent nu reuşeşte, în ciuda fondurilor alocate de fundaţia Thiel. La rândul eu, Lucy are mai multe promisiuni de locuri de muncă.

×