O fortăreaţă cu o vechime de 3.000 de ani a fost descoperită de cercetători în Lacul Van din Turcia, informează joi The Independent.
Se crede că aceste ruine spectaculoase aparţin unei cetăţi construite în perioada civilizaţiei Urartu, care a înflorit în epoca fierului între secolele al IX-lea şi al VI-lea î.Hr.
Descoperirea a fost făcută de arheologi de la Universitatea Van Yüzüncü Yl, alături de o echipă de scafandri.
Într-un interviu acordat agenţiei turce Andalou, şeful echipei de scufundări, cameramanul subacvatic Tahsin Ceylan a povestit că alţi scafandri şi arheologi familiarizaţi cu lacul au spus echipei că este puţin probabil să găsească ceva sub apă.
În cele din urmă însă, echipa a descoperit însă că ruinele fac parte dintr-un sit extins, care se întinde pe o suprafaţă de un kilometru, şi că, deşi fortăreaţa s-a aflat sub apă timp de secole, înălţimea secţiunilor vizibile ale zidurilor sale este de 3-4 metri.
"Cu această credinţă în minte, lucrăm pentru a dezvălui secretele lacului", a adăugat Ceylan, precizând că Lacul Van - cel mai mare din Turcia - are o istorie de circa 600.000 de ani.
Urartu - cunoscut şi sub numele de "Regatul din Van" - a fost un străvechi regat care a cuprins părţi ale Turciei moderne, Armeniei şi Iranului. Lacul Van este considerat a fi un centru important al acestei civilizaţii.
"Studiile efectuate (...) au dezvăluit că fortăreaţa are aproape 3.000 de ani", a declarat guvernatorul districtului Adilcevaz, Arif Karaman.
Potrivit The Independent, nu este prima dată când această echipă de cercetători face descoperiri în Lacul Van. Anul trecut echipa a descoperit o zonă de circa 4 km pătraţi de stalagmite bizare, iar la începutul acestui an, epava unui vas rusesc care s-ar fi scufundat în 1948.AGERPRES