x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oameni de afaceri englezi îşi cer banii.

Oameni de afaceri englezi îşi cer banii.

de Gabriela Antoniu    |    07 Iun 2011   •   21:00
Oameni de afaceri englezi îşi cer banii.

Presedintele Traian Basescu a discutat ieri la Londra, cu un grup de oa­meni de afaceri britanici, unii dintre acestia afirmand ca au de primit bani din partea statului roman, informeaza Mediafax. "Proiectul a fost intarziat doi ani si inca asteptam sa fim platiti. Noi suntem parte a unui consortiu de firme straine si locale", i-a spus sefului statului roman unul dintre oamenii de afaceri, care a precizat ca a lucrat la centura Capitalei. "Sunteti consultant?", s-a interesat Traian Basescu. La raspunsul afirmativ al omului de afaceri, seful sta­tului a intrebat cat are acesta de pri­mit. "Nu stiu, consortiul… 150.000 de euro. Pentru o firma mica e mult", a mai spus omul de afaceri. "OK. S-a notat. O sa vorbesc cu ministrul Transporturilor", a incheiat seful sta­tului. Alt om de afaceri britanic a spus ca a fost partener cu Posta Romana si ca are de primit sume semnificative. "Mi-e teama ca aici avocatii vor avea ceva de spus. Din cate stiu, ma­nagerii care au semnat acest contract sunt cercetati. Daca veniti la Bucuresti, avocatii va vor da unele informatii folositoare despre cum a fost semnat acest contract. Cu siguranta, declaratiile dumneavoastra vor fi de folos investigatorilor pentru a stabili cum a fost semnat acest contract. Poate a fost si mita", a raspuns seful statului, dupa care jurnalistii au fost invitati sa paraseasca sala.

Nu este pentru prima data cand demnitarii romani se confrunta cu plangeri din partea oamenilor de afaceri straini. Anul trecut, in octombrie, cu ocazia vizitei la Bucuresti, cancelarul german Angela Merkel a pus pe tapet un subiect asupra caruia i-au atras atentia investitorii germani din Romania. "Cancelarul Merkel a spus ca firmele germane sunt preocupate de faptul ca procedurile de achizitie publica nu sunt transparente. Oficialul a aratat ca investitorii sunt preocupati de modul in care sunt atribuite contracte publice", au relatat surse participante la discutii. "Niste proceduri transparente, clare, privind conditiile juridice promoveaza investitiile in tara dumneavoastra", a spus si Angela Merkel la finalul intalnirii cu premierul Boc. Acelasi mesaj l-a transmis cancelarul german si dupa discutiile cu presedintele Basescu: "Justitia, transparenta sunt importante pentru investitorii germani", a spus Merkel.

Intrebata daca a discutat cu premierul Boc despre datoriile in va­loare de 143 milioane de euro fata de firmele germane si daca a primit un raspuns pozitiv, Angela Merkel a spus: "Am discutat si am subliniat ca astfel de situatii se raspandesc si nu sunt productive pentru climatul investitional. (…) Important este sa nu ramana niste cazuri vechi si sa avem o situatie cu dificultati altfel decat este cazul".

Graba cu noua harta a tarii
Presedintele Traian Basescu a de­cla­rat ieri la o intalnire cu re­pre­zen­tantii mediului de afaceri britanic, ca o reorganizare administrativa s-ar putea face in Romania in acest an. "Credem ca in acest an vom fi capabili sa avem o re­or­gani­zare administrativa pentru a di­mi­nua numarul auto­ri­tatilor lo­cale, pentru a diminua birocratia si pentru a creste autonomia ora­selor, sa­te­lor si de a lasa comuni­ta­tile sa ac­tioneze in acord cu de­ciziile lor proprii decat sa aiba o de­cizie centralizata", a spus seful statului, citat de Mediafax. Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat la RFI, ca Romania ar putea fi im­partita in "minimum opt, maxi­mum 12 re­giu­ni". "Dar este o buna ple­care actuala impartire pe re­giuni, pe cele opt regiuni, pe care Ro­­­­mania o are la nivel teoretic (...).. Opt re­giuni cred ca sunt su­fi­ciente pentru Ro­mania", a de­cla­rat Sulfi­na Bar­bu. Ea a mai spus ca ac­cep­ta­rea proiectului de catre toa­ta coa­litia de guvernamant va fi o "pro­vo­ca­re". De altfel, pre­se­din­te­le UDMR, Kelemen Hunor, a de­cla­rat ca impartirea tarii in judete pe ac­tua­lele opt regiuni de dezvoltare ar fi for­tata deoarece omul ar trebui sa mearga 300-400 kilometri pentru a rezolva o pro­blema, ara­tand ca propunerea UDMR aflata deja in Parlament poate fi un punct de plecare. UDMR pro­pune 15-16 regiuni de dezvoltare.

×