x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Oamenii care lucrează la centrale se luptă continuu"

"Oamenii care lucrează la centrale se luptă continuu"

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   20:28

Cele câteva zeci de angajaţi care au rămas la centrala de la Fukushima, pentru a încerca să răcească reactoarele accidentate şi combustibilul iradiat sunt noii eroi ai Japoniei, gata să-şi sacrifice vieţile pentru a salva na­ţiunea, relatează France Presse. Într-un loc contaminat de radiaţii, aceş­ti angajaţi ai Tokyo Electric Po­wer (TEPCO), compania care ex­ploa­tea­ză centrala, sunt însărcinaţi cu su­plinirea sistemului de răcire în pană şi cu alimentarea electrică a centralei. "Oamenii care lucrează la aceste centrale se luptă continuu", comentează Mi­chiko Otsuki, o angajată a centra­lei Fukushima 2, situată la 112 km de re­actoarele avariate. "Nu pot decât să mă rog pentru si­guran­ţa tuturor... Nu uitaţi că lucrează pentru a ne pro­te­ja pe fiecare dintre noi, cu preţul pro­­priilor lor vieţi", a scris Otsuki pe site­-ul de socializare ja­ponez Mixi. Când TEPCO a căutat încă 20 de per­soa­ne pentru a participa la operaţiuni, a primit mai multe cadidaturi din rân­dul angajaţilor care fuseseră evacuaţi la începutul crizei, precizează agenţia Jiji. Printre aceştia figurează şi un bărbat în vârstă de 59 de ani, care este pensionat de un an şi ju­mătate, a anunţat fiica sa într-un me­­saj postat pe site-ul Prayforjapan.jp des­chis pe Twitter, după catastrofă. "M-am străduit să nu plâng, când am aflat că tatăl meu va fi trimis mâine... Aca­să, tata pare un pic depăşit, dar niciodată n-am fost atât de mândră de el", scrie aceasta. Potrivit lui David Bre­­nner, director al Centrului de Cer­ce­tări Radiologice de la Columbia Ser­­vice, angajaţii de la Fukushima1 s-au expus unui risc semnificativ, dat fiind nivelul de radioactivitate mă­su­rat la faţa locului.

Protecţie made in USA
Statele Unite au furnizat 100 de combinezoane de protecţie contra emanaţiilor radioactive Guvernului japonez, care le va utiliza la centra­la de la Fukushima, a anunţat joi ar­mata americană, citată de AFP.
"Aceste combinezoane NBC (nu­clear, biologic, chimic) şi măşti de protecţie de pe portavionul George Washington au fost livrate pentru utilizarea la centrala nucleară de la Fukushima", afirmă comandantul american al Flotei a VII-lea. Circa 33 de experţi ai De­par­tamentului american pentru Ener­gie cu aproa­pe 8 tone de ma­terial şi nouă ex­perţi ai Auto­ri­tăţii americane de Reglementare Nu­cleară (NRC) se află actualmen­te în Japonia. Ajutorul USA pentru a face fa­ţă crizei provocate de emanaţiile de la centrala de la Fukushima se canto­nea­ză pentru moment pe o sus­ţinere logistică. Autorităţilor ja­poneze le-au fost livrate joi cinci pompe de mare presiune.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia