x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Obama? Acum Al Qaeda e şi mai mulţumită!

“Obama? Acum Al Qaeda e şi mai mulţumită!

de Carmen Plesa    |    06 Noi 2008   •   00:00

Senatorul care conduce formaţiunea politică majoritară din Parlamentul italian a pus astăzi în pericol, prin declaraţiile sale, raporturile dintre SUA şi Italia.

Victoria lui Barack Obama în alegerile din SUA a fost subiect de aprigi dispute în Parlamentul italian, între preşedintele senatorilor din Partidul Democrat (Pd) şi cel al formaţiunii aflate la guvernare - Partidul Libertăţii Poporului (PdL).

Potrivit Corriere della Sera, senatoarea democrată Anna Finocchiaro a cerut cuvântul dimineaţă, pentru a critica o frază pronunţată de Maurizio Gasparri, preşedintele senatorilor PdL,  în cursul unei intervenţii la radioul public italian. «Există multe semne de întrebare. Cu Obama la Casa Albă, Al Qaeda e poate mai mulţumită” a spus senatorul care conduce formaţiunea majoritară, vorbind despre cel de al 44 lea preşedinte al Statelor Unite şi despre lupta împotriva terorismului.

Senatoarea siciliană a subliniat că “o asemenea declaraţie ar putea afecta relaţiile dintre SUA şi Italia” şi le-a cerut oficialilor Senatului să verifice înregistrarea pe internet.

Singura replică a lui Gasparri a fost: «preşedintele Finocchiaro nu are motiv să se comporte ca noua purtătoare de cuvânt a preşedintelui Statelor Unite. Tonul interpelării a exagerat şi nepotrivit”.

FRAZA CU BUCLUC
Mai precis, într-un interviu dat pentru GR RAI3, şeful grupului Pdl a spus: “În privinţa planului de luptă internaţională împotriva terorismului, trebuie să-l vedem pe Obama la lucru, deoarece aceasta va fi adevărata probă a spuselor sale. America este o democraţie de referinţă, în care sunt afirmate valorile libertăţii ameninţate de fundamentalism, de terorismul islamic. Asupra lui Obama se ridică multe semne de întrebări. Cu Obama la Casa Albă, Al Qaeda e poate mai mulţumită”. Gasparri a mai adăugat: “Cred că Europa trebuie să-şi asume responsabiltăţi majore acum, deoarece nu ştim ce va face noul preşedinte al Statelor Unite. Să ne apărăm singuri de pericolele care planează asupra noastră!”.

“SĂ CEARĂ SCUZE LA AMBASADA SUA!”
Nici lui Vicenzo Cerami nu i-au plăcut cuvintele preşedintelui senatorilor Pdl. “Ar fi corect ca senatorul Maurizio Gasparri, având în vedere delicatul său rol parlamentar, să se prezinte şi să ceară oficial scuze Statelor Unite prin intermediul ambasadorului de la Roma” a spus ministrul Culturii din guvernul din umbră al Pd.


“Lui Obama nu-i pasă de cuvintele mele”

Gasparri a respins acuzaţiile şi invitaţia de a-şi prezenta public scuze. «Sunt acuzat de critici nefondate la adresa lui Barack Obama. În primul rând, nu cred că preşedintele SUA e foarte preocupat de ce am spus eu referitor la recentele alegeri”, a replicat preşedintele senatorilor Pdl.

×
Subiecte în articol: obama