x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, “Barackstar” la Jay Leno

Obama, “Barackstar” la Jay Leno

de Sînziana Stancu    |    21 Mar 2009   •   00:00
Obama, “Barackstar” la Jay Leno
Sursa foto: Larry Downing/Reuters

Noul preşedinte american a avut parte de "premiere" de multe ori în viaţa sa. După ce a devenit primul preşedinte de culoare al Americii, joi seara a devenit şi primul şef de la Casa Albă care apare la emisiunea lui Jay Leno, "The Tonight Show".



Canapeaua din talk show-ul lui Leno este, de regulă, rezervată listei "A" a vedetelor artistice, însă Obama a demonstrat că nici şefii de stat nu sunt mai prejos, promovându-şi, în loc de producţii cinematografice sau muzicale, de pildă, politicile economice, presărate cu amănunte din viaţa persoanlă. 

Este exact ceea ce a făcut Obama, care a mărturisit, încă de la începutul emisiunii, că l-a "uluit" scandalul primelor acordate de gigantul de asigurări american AIG angajaţilor săi. "Uluit, exact ăsta e cuvântul", a precizat Obama, căruia îi e greu să înţeleagă cum poate cineva să accepte sume atât de mari în timpul unei crize de proporţii uriaşe, cu care se confruntă America. "Oamenii au convingerea că sunt îndreptăţiţi să obţină toate astea", adoptând principiul "noi trebuie să fim cei mai buni, străluciţi", a mai explicat preşedintele de la Casa Albă mentalitatea celor de la asigurări. AIG a primit ajutor financiar federal de 182,5 miliarde de dolari, din care 165 de milioane le-au transformat în prime pentru angajaţii companiei, ce abia fusese salvată de la faliment. Oricum, în urma scandalului, guvernul federal a preluat compania în proporţie de 80%, iar Camera Reprezentanţilor a votat joi o lege prin care primele date angajaţilor companiei de asigurări se vor impozita cu 90%.

Când a venit însă vorba despre critici aduse la adresa ministrului de Finanţe, Timothy Geithner, pentru că nu a fost în stare să împiedice conducerea AIG să le dea prime uriaşe angajaţilor, Obama l-a apărat, spunând că lumea nu şi-a dat seama ce misiune grea are el şi că s-a descurcat foarte bine, "cu calm şi cu umor, înţelegând că stă pe scaunul încins".

 

OLIMPIADĂ PENTRU HANDICAPAŢI

Leno l-a provocat pe Obama să vorbească şi despre viaţa lui personală la Casa Albă. Preşedintele a mărturisit că abia aşteaptă să-şi construiască un teren de baschet - sportul lui preferat, din care făcuse şi o superstiţie în campania electorală, jucând neapărat câte un meci înainte de câte un discurs electoral, ca să-i poarte noroc. Preşedintele american a făcut însă o gafă, când a vorbit despre pista de bowling de la reşedinţa prezidenţială, pe care a încercat-o fără succes. "Am să păstrez pista (...) Am făcut o dată un joc de 129 de puncte - ca la Olimpiada pentru cei cu handicap sau cam aşa ceva...", a trântit-o Obama. Apoi, Leno l-a întrebat "cât de «cool» e să zbori în Air Force One", dar preşedintele a preferat să dea amănunte despre măsurile privind securitatea sa personală împinse până la absurd. "Un mic exemplu despre viaţa într-o sferă de sticlă", a început să povestească Obama despre cum agenţii de securitate nu i-au permis să meargă pe jos 686 de metri de la avion pe un teren neted. "Le-am spus că nu sunt mai mult de cinci minute de mers la pas, iar ei mi-au spus: «Ne pare rău, domnule, nu se poate». Acum mă lasă să merg pe jos doar la întoarcere, iar doctorul stă mereu în spatele meu, cu un defibrilator", a glumit Obama. El a mai spus că luna viitoare, după ce se întoarce de la summit-ul NATO, le va aduce fetelor lui, Malia şi Sasha, câinele mult dorit, pe care l-a promis "în campania electorală". "Cred că fetele se vor distra de minune cu el şi cred că şi eu. Ştii cum se spune, că dacă vrei să ai un prieten la Washiongton, să-ţi iei un câine"... Dar interviul lui Jay Leno cu Obama nu a fost făcut pentru ca preşedintele să îşi facă prieteni la Washington, ci pentru că el vrea să câştige popularitate şi sprijin în rândul americanilor obişnuiţi, pentru a-i ajuta şi a fi ajutat de ei să treacă împreună peste vremurile grele. Leno însuşi a mărturisit că a fost foarte emoţionat şi, în acelaşi timp, bucuros, pentru că Obama i-a onorat invitaţia. Preşedintele american a demonstrat că poate fi şi politician, şi un om cu simţul umorului, un adevărat "Barckstar" în emisiunea lui Leno, care s-a bucurat de foarte mare audienţă, a comentat presa americană.

×
Subiecte în articol: externe obama leno