x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama se ia singur peste picior

Obama se ia singur peste picior

de Sînziana Stancu    |    11 Mai 2009   •   00:00
Obama se ia singur peste picior
Sursa foto: JONATHAN ERNST/REUTERS

La dineul anual al corespondenţilor de presă de la Casa Albă, preşedintele american nu a mai aşteptat comentarii satirice şi critici acide din partea altora, ci a oferit el însuşi o demonstraţie de autoironizare.



"Mi-ar plăcea să vă vorbesc despre planurile adnministraţiei mele în următoarele o sută de zile. În această perioadă vom proiecta, construi şi inaugura o bibliotecă dedicată primelor mele o sută de zile de mandat", a declarat Obama în faţa jurnaliştilor şi a peste 2.000 de invitaţi la dineul anual dedicat Asociaţilor Corespondenţilor la Casa Albă (WHCA), găzduit de hotelul Hilton din Washington. Încurajat de râsetele şi aplauzele publicului, Obama a plusat: "Cred că viitoarele o sută de zile vor fi atât de pline de succes, încât voi putea să îndeplinesc această parte din mandat în 72 de zile, iar în a 73-a o să mă odihnesc".

Preşedintele american a făcut haz şi de dependenţa sa de prompter în timpul discursurilor, vârându-l la mijloc şi pe vicepreşedintele Joe Biden: "În cursul următoarelor o sută de zile voi învăţa să mă dispensez de prompter. În schimb,  vicepreşedintele Joe Biden va învăţa să îl folosească".

Rivalitatea din timpul campaniei prezidenţiale cu fosta "Primă Doamnă" a Americii, Hillary Clinton, care a devenit acum Secretar de Stat, nu a fost scutită de atacul plin de umor al lui Obama. "În aceste zile am fost cum nu se poate mai apropiaţi. În secunda a doua, când s-a întors din Mexic, m-a îmbrăţişat strâns şi mi-a zis că ar trebui să merg şi eu acolo cât de curând", a spus Obama, referindu-se la cazurile de gripă porcină din această ţară. Iar despre fostul vicepreşedinte american, din timpul mandatului lui George Bush, Dick Cheney, Obama a spus că "e foarte prins cu scrierea memoriilor sale, care în mod ostentativ se vor intitula «Cum să-ţi împuşti prietenii şi să îi interoghezi pe oameni»".

Când a venit însă vorba despre presă şi problemele cu care se confruntă ea din cauza recesiunii, Obama a folosit un ton cât se poate de serios. "Sunt ziarişti extraordinari, harnici, din toată ţara, care şi-au pierdut locurile de muncă în ultimele zile, săptămâni şi luni. Ştiu că fiecare ziar şi mijloc mass-media se străduiesc să găsească soluţii la aceste schimbări... dar nu totul se termină întotdeauna cu bine. În acelaşi timp, însă, succesul vostru ca industrie este esenţial pentru succesul democraţiei nostre şi va face lucrurile să meargă din nou".  

ELITE
Ca în fiecare an, dineul a permis elitei din Washington să întâlnească vedete de la Hollywood, în special pe regizorii Steven Spielberg şi George Lucas, actriţele Glenn Close şi Demi Moore sau actorii Val Kilmer şi Kevin Bacon, dintre care cei mai mulţi sunt simpatizanţi ai Partidului Democrat, figurând printre cei mai generoşi sponsori ai acestuia. Printre invitaţi s-a numărat şi Chesley "Sully" Sullenberger, pilotul de avion care a reuşit să amerizeze pe râul Hudson, salvându-i pe toţi pasagerii unui avion în pericol de prăbuşire, precum şi Richard Phillips, căpitanul unei nave capturate de piraţii somalezi, care se predase lor în schimbul eliberării navei şi a echipajului său înainte de a fi eliberat de forţele speciale.

×
Subiecte în articol: externe obama